Academy: Financiële onafhankelijkheid

Roos was ten tijde van de start van de Beleggers Belangen Academy 37 jaar. Ze werkt als juridisch medewerker op een universiteit, tegen een jaarsalaris van €35.000.

Daarnaast is Roos recent een webshop begonnen die zo’n €200 per maand oplevert. De webshop vertoont een stijgende lijn en de winst loopt in behoorlijk tempo op. Roos was aanvankelijk van plan meer te gaan sparen en maandelijks €250 op een spaarrekening te zetten. Die spaarrekening is echter een steeds minder aantrekkelijke bestemming voor haar vermogen. De huidige spaarrente is veel te laag om haar financiële doelen te behalen. Haar eerste financiële doel is om haar dochter te laten studeren. Die zal naar verwachting over tien jaar met haar studie gaan beginnen. Roos is weliswaar niet van plan alle kosten voor haar dochter op zich te nemen, maar ze wil haar wel financieel kunnen ondersteunen. Daarvoor wil ze over tien jaar een bedrag van zeker €25.000 aan vermogen hebben. Parallel hieraan loopt nog een tweede doelstelling: financieel onafhankelijk zijn. Voor Roos betekent dit dat zij haar baan aan de universiteit kan opgeven en kan leven van de inkomsten van haar webshop en haar beleggingsportefeuille. Voor het behalen van haar tweede doelstelling wil ze de tijd nemen: 20 tot 25 jaar. Roos heeft geen startkapitaal, maar ze kan zeker €300 per maand opzijzetten.

Sparen is de eerste optie die Roos heeft onderzocht. Wanneer ze maandelijks €300 tegen een spaarrente van 0,4% opzijzet, staat na tien jaar een bedrag van €36.700 op haar rekening. Dat lijkt niet slecht, maar alleen al voor de studie van haar dochter heeft Roos minimaal €25.000 nodig. Dat betekent dat zij na die tien jaar met slechts €13.000 verder kan sparen of beleggen om haar tweede doel van financiële onafhankelijkheid te bereiken. Dat is veel te weinig en Roos gaat dan ook op zoek naar alternatieven met een hogere rendementsverwachting. Ze zal dus meer risico moeten nemen en is daar ook toe bereid. Veel beleggers maken de risicoafweging vooral in de context van hun eigen persoonlijkheid. Ben ik iemand die risico neemt? Lig ik ‘s nachts wakker van grote koersverliezen? Het is begrijpelijk om er op deze manier naar te kijken, maar het is geen praktische inschatting van het risico dat u als belegger loopt. U belegt immers om een doel te bereiken. Het grootste gevaar is dat u dat doel niet bereikt. Een portefeuille hoeft geen afspiegeling van iemands persoonlijkheid te zijn, het gaat erom welk bedrag een belegger nodig heeft en wanneer dit bereikt moet zijn. Deze twee vragen moeten de drijvende kracht achter de assetallocatie van de beleggingsportefeuille zijn.

De portefeuille van Roos is de enige die afwijkt van onze verwachtingen. Haar totaalrendement van 16,0% komt in de buurt van de 16,8% van Floris. Dat komt vooral door de Amerikaanse technologieaandelen die Roos in haar mandje heeft. Deze aandelen hebben sinds 30 september 2016 – het meetmoment aan de vooravond van het begin van de Academy – een rendement gegenereerd van 49,9% in Amerikaanse dollars. In euro’s blijft daar nog 35,8% van over. Roos blijft belegd in Amerikaanse technologieaandelen, want hun winsten lopen in hetzelfde tempo op als de koersen. De waarderingen zijn zodoende niet opgelopen.


Lees meer over de 4 ijkpersonen:

Erik – 64 jaar

Floris – 28 jaar

Maarten – 53 jaar

Roos – 38 jaar


The post Academy: Financiële onafhankelijkheid appeared first on Beleggers Belangen.

Beursnieuws
Advies en Analyse