AEX beperkt schade ondanks mogelijke handelsoorlog

Draghi praat euro weer eens omlaag.

(ABM FN-Dow Jones) De AEX worstelde deze week met een mogelijke handelsoorlog tussen Amerika, Europa en China, maar wist een deel van de schade richting het eind van de week in te lopen. Op een slotstand van 560,34 punten op vrijdag tegenover 561,71 punten vorige week, verloor de Amsterdamse hoofdindex op weekbasis uiteindelijk slechts 0,2 procent.

Volgens Joop van de Groep van Fintessa Vermogensbeheer blijven de handelsspanningen evenwel boven de markt hangen en voorkomen ze een verdere stijging van de koersen. "Terwijl bedrijven onderliggend wel blijven groeien. Voor het lopende kwartaal wordt verwacht dat bedrijven uit de S&P 500 de omzet met 19 procent zullen zien aansterken. De winsten lopen dus verder op, maar de koersen stijgen niet mee." Volgens de beurskenner worden aandelen hierdoor langzaam weer goedkoper.

Handelsoorlog tussen Amerika, Europa en China krijgt vorm

De handelsoorlog tussen Amerika en China begon deze week echt vorm te krijgen. Washington is begonnen met het samenstellen van een lijst van 200 miljard dollar aan Chinese goederen om daar importheffingen van 10 procent op te zetten. China kondigde ondertussen tegenheffingen aan op 50 miljard dollar aan Amerikaanse goederen. Verder deed ook Europa een duit in het zakje met heffingen van 2,8 miljard euro op producten uit Amerikaanse staten waar president Donald Trump veel aanhangers heeft. Dit in reactie op de importheffingen ter waarde van 6,4 miljard euro aan Europese producten die de VS eerder aankondigde. De Europese heffingen gingen vrijdag in. Voor de overige 3,6 miljard euro neemt de EU op een later tijdstip tegenmaatregelen. Volgens valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe blijft de grote vraag of Trump bluft en dit alles slechts een onderhandelingstactiek is. De markt lijkt er volgens de analist nu wel echt rekening mee te houden dat de situatie verder zal escaleren.

Bank of England neigt naar verhoging in augustus

Na de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank en Federal Reserve vorige week, was het deze week de beurt aan de Bank of England. De rente werd conform verwachting gehandhaafd op 0,50 procent. Opvallend was de verschuiving van 2 naar 3 beleidsmakers binnen het negenkoppige Monetary Policy Committee die voor een renteverhoging stemden. Hoofdeconoom Andrew Haldane voegde zich bij de dissidenten Michael Saunders en Ian McCafferty.

"Dat er twee dissidenten zouden zijn, was verwacht, maar de markt ging niet uit van drie stemmen voor een verhoging. Recent tegenvallende macro-economische data deden beleggers geloven dat een renteverhoging er niet direct aan zat te komen, maar het MPC lijkt een duidelijk signaal af te willen geven dat het beleid verder moet worden genormaliseerd", aldus macrostrateeg Michael Metcalfe van State Street Global Markets.

"Markten van termijncontracten geven nu aan dat de kans op een renteverhoging in augustus rond de 68 procent ligt, waar het voor het rentebesluit nog fifty-fifty was", zag Hordijk van Monex.

OPEC beslist over verhoging productie

Er zal dagelijks 1 miljoen vaten meer olie mogen worden opgepompt, "maar dat is op papier, in de praktijk betekent dit zo'n 600.000 vaten, omdat lang niet elk lid ook kan verhogen", aldus energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO.

"Het blijft bewust wat vaag", zei Van Cleef. Dit zodat ieder lid "met opgeheven hoofd" naar huis kan en de deal zo kan uitleggen dat iedereen tevreden is, ook het thuisfront. "Alleen maar winnaars".

Zaterdag spreekt het kartel nog met de niet aangesloten olielanden, en dan vooral met Rusland. Maar zit zal volgens ABN AMRO weinig verrassing opleveren.

Van Cleef verwacht dat de prijs voor een vat Brent aan het eind van 2018 rond het huidige niveau ligt, zei hij voor de camera van ABM Financial News, om in 2019 weer richting de 80 dollar of meer te gaan. Het eventuele effect van een OPEC deal en de mogelijke handelsoorlog tussen Amerika en China kunnen op langere termijn wel van invloed zijn op de ontwikkeling van de olieprijs, aldus de econoom.

Euro even naar laagste niveau in 11 maanden

De euro zakte deze week naar het laagste niveau in bijna een jaar. Aan het begin van de week was het de voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank die de munt weer eens omlaag praatte. Ditmaal tijdens het jaarlijkse ECB-forum in het Portugese Sintra. Ondanks dat de ECB vorige week bekendmaakte te stoppen met zijn QE-programma, benadrukte Draghi in zijn toespraak dat er geen haast is met toekomstige renteverhogingen. De Europese munt kwam verder onder druk te staan door de benoeming van de euro-sceptische econoom Alberto Bagnai als hoofd van het financieel comité van de Italiaanse Senaat, zag valuta-analist Hordijk van Monex.

Maar het bleef niet alleen bij Bagnai. Een euro-exit is een goed plan, maar is geen onderdeel van de overheidsplannen, zo zei Claudio Borghi Aquilini, voorzitter van de Italiaanse begrotingscommissie, vrijdag tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera.

"Ik ben en blijf ervan overtuigd dat voor Italië het herstel van de monetaire soevereiniteit positief zou zijn voor het oplossen van vele problemen", zei Borghi tegen de krant. Daar voegde hij aan toe dat hij weet dat er geen meerderheid in het Italiaanse parlement is voor een exit.

Volgens Georgette Boele van ABN AMRO ligt een sterk steunniveau op 1,1510 dollar. "We verwachten dat dit niveau op korte termijn getest zal worden. We verwachten ook dat de euro/dollar in de komende weken verder verzwakt tot onder 1,15 en richting 1,10 zal dalen", aldus de valutaspecialist. De Europese munt krabbelde vrijdag wel weer wat op, tot boven de grens van 1,16 dollar.

Volgende week beursgang Envipco

Op bedrijfsvlak is het volgende week relatief rustig, met woensdagochtend de notering op Euronext Amsterdam van Envipco, een onderneming die zich richt op recyclingsystemen en statiegeldautomaten. Het bedrijf heeft al een notering in Brussel en zal die vooralsnog behouden. Er worden voor de Amsterdamse beursnotering geen nieuwe aandelen aangeboden of uitgegeven. Verder staat donderdag een buitengewone aandeelhoudersvergadering van RELX gepland. Ook komen enkele Amerikaanse bedrijven, waaronder Nike en General Mills, met kwartaalcijfers.

Op macro-economisch vlak is er vooral aandacht voor inflatiecijfers en indicatoren over het consumentenvertrouwen in Europa en Amerika als ook groeicijfers uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Stijgers en dalers

Altice Europe voerde de AEX deze week aan. De kabelaar zag de potentiële overname van het Portugese Media Capital spaak lopen maar verkocht wel gedeeltelijke belangen in zendmasten in Frankrijk en Portugal voor 2,5 miljard euro. Een goede prijs, concludeerden analisten van Bank of America Merrill Lynch donderdag. De waarderingen voor de verkochte belangen zijn volgens de analisten "geweldig". Altice krijgt 18 keer de EBITDA voor de Franse zendmasten en zelfs 18,9 keer voor de Portugese masten. Het aandeel steeg op weekbasis 4,6 procent.

Signify was met een koersval van 5,9 procent ten opzichte van afgelopen week de sterkste daler in de Amsterdamse hoofdgraadmeter.

Hoofdfondsen DSM en Aegon kwamen met strategische updates. DSM presenteerde nieuwe groeidoelen voor de komende jaren af en herhaalde de outlook voor dit jaar, met de opmerking dat het oude strategische plan ruim voor op schema ligt. Daardoor ziet het speciaalchemiebedrijf ook ruimte om het dividend voor 2018 flink te verhogen naar 2,30 euro per aandeel. De komende jaren wil DSM harder dan de markt groeien en ziet een autonome groei van circa 5 procent als haalbaar, aangevuld met overnames in met name Nutrition. Analist Reginald Watson van ING oordeelde dat het concern niet teleurstelde met zijn update. KBC Securities verhoogde het koersdoel van 88,00 naar 95,00 euro en handhaafde het advies op Accumuleren. Het aandeel daalde op weekbasis evenwel 3,1 procent. Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Vermogensbeheer was verbaasd over die koersval. Volgens hem is DSM een mooi aandeel om in bezit te hebben gezien de continue winststijging van het bedrijf en elk jaar een hoger dividend.

De nieuwe verzekeringen die Aegon afsluit betalen zichzelf sneller terug en brengen uiteindelijk drie keer het geïnvesteerde kapitaal op. Dat bleek dinsdag uit een presentatie van de verzekeraar door financieel directeur Matt Rider. Aegon investeerde vorig jaar 1,2 miljard euro in nieuwe verzekeringen, vooral levens- en zorgverzekeringen in de Verenigde Staten en pensioenen in het Verenigd Koninkrijk. "Een goede beleggersupdate", concludeerde vermogensbeheerder Van Eerden van Aberfeld Vermogensbeheer. Volgens analist Cor Kluis van ABN AMRO was de belangrijkste conclusie dat Aegon geen tekorten in zijn reserves ziet, met name voor zijn Amerikaanse polissen voor langlopende zorg. De verzekeraar maakte verder bekend bijna 22 miljoen eigen aandelen te gaan inkopen ter neutralisering van het slotdividend in aandelen over 2017. Het aandeel won 0,5 procent.

Toeleveranciers aan de halfgeleiderindustrie stonden onder druk, vermoedelijk door de dreigende mondiale handelsoorlog. ASML verloor 3,7 procent in de AEX. In de AMX leverden BE Semiconductor Industries en ASMI op weekbasis achtereenvolgens 11,7 en 5,7 procent in.

In de Midcap viel PostNL in positieve zin op. Eind vorige week werd bekend dat Den Haag minder regeldruk wil binnen de Nederlandse postmarkt. Meer dan welkome post voor het bedrijf, aldus David Kerstens van Jefferies."Het toestaan van consolidatie op de Nederlandse postmarkt en een reductie van regelgeving om de concurrentie te stimuleren zijn de allerbelangrijkste aanbevelingen van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken", volgens de analist en dit kan leiden tot een fusie tussen PostNL en concurrent Sandd. Verder werd deze week bekend dat Jan Nooitgedagt per direct is aangesteld als voorzitter van de raad van commissarissen van PostNL. Het aandeel won 2,2 procent.

(MORE TO FOLLOW) Dow Jones Newswires

June 22, 2018 14:27 ET (18:27 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse