AEX naar nieuwe jaartop

Brexit-perikelen deren sentiment niet.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs herstelde deze week goed van de recente verliezen en bereikte zelfs een nieuwe jaartop. Op een slotstand van 552,18 punten op vrijdag, steeg de AEX op weekbasis 4,1 procent. Vorige week sloot de Amsterdamse hoofdgraadmeter op 530,55 punten.

Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management constateerde dat de bullmarkt aanhoudt. De vermogensbeheerder noemde de gemiddelde waarderingen op de beurs nog niet "exceptioneel hoog" en dus is er "nog zeker geen sprake van oververhitting."

Aanhoudende onzekerheden blijven volgens Van Eerden de Brexit en de vertraging in de handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten.

Zo zei de Amerikaanse president Donald Trump deze week dat hij geen haast heeft om een handelsakkoord met China te sluiten. Alleen een sterke deal zal door hem van een handtekening worden voorzien. Daarmee draaide Trump 180 graden na zijn eerdere enthousiasme over een spoedig akkoord en een ontmoeting met ambtgenoot Xi Jinping om een deal te ondertekenen.

Ondertussen heeft Europa nog weinig trek in handelsbesprekingen met de VS. Het Europees Parlement stemde deze week met een kleine meerderheid tegen het opstarten van zulke gesprekken. Trump dreigde deze week met Amerikaanse importheffingen op "heel veel" Europese producten als de Europeanen niet naar de onderhandelingstafel komen.

Macro-economische cijfers bevestigen mondiale plaatje

Europese en Amerikaanse economische cijfers waren weinig verrassend en bevestigen het algemene beeld. De inflatie in de eurozone liep in februari op tot 1,5 procent, van 1,4 procent in januari. De kerninflatie, voor de Europese Centrale Bank een belangrijke graadmeter, verzwakte echter iets, tot 1,0 procent.

In de Verenigde Staten kwam de inflatie in februari ook uit op 1,5 procent. De kerninflatie bedroeg 2,1 procent, net boven de 2,0 procent die de Federal Reserve ambieert. Met name de loonontwikkeling is een teken dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk te vroeg op de rem is gaan staan, volgens valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe.

Industriële productiecijfers uit de eurozone toonden met een stijging van 1,4 procent een sterkere toename in januari dan verwacht. In de VS steeg de industriële productie met een matige 0,1 procent. Er was een toename van 0,3 procent voorzien.

Desondanks ligt de Amerikaanse economie er nog altijd aardig bij, zo werd deze week bevestigd met beter dan verwachte data over de detailhandel en de orders voor duurzame goederen. Ook steeg het consumentenvertrouwen zoals de Universiteit van Michigan dat meet in maart.

Brexit saga ontvouwt zich zoals verwacht

De meeste aandacht van beleggers ging deze week uit naar het drietal stemmingen in het Britse Lagerhuis over het vertrek van het verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, op 29 maart aanstaande.

Dinsdag stemde een ruime meerderheid het eerder gesloten Brexit-akkoord van premier Theresa May weg, ondanks een aantal last minute aanpassingen aan de zogenoemde Ierse backstop. Vervolgens werd woensdag gestemd over een no-deal Brexit. Ook dat plan werd verworpen. Daarmee restte donderdag een stemming over een verlenging van Artikel 50, waarmee het VK langer in de EU blijft. Dat plan haalde het wel.

Het betekende eindelijk een overwinning in wat een rampzalige week was voor May. De vraag is vooral hoe lang een eventueel uitstel van Brexit zal zijn.

Komende week hoopt May haar deal een derde maal in stemming te brengen in het Lagerhuis. Mocht er dan wel een meerderheid zijn, dan kan zij op de EU-top donderdag en vrijdag mogelijk een kort uitstel van maximaal 3 maanden afdwingen in Brussel. Indien het voorstel van May opnieuw wordt verworpen, dan wordt een langere verlenging van Artikel 50 noodzakelijk. Het is dan aan de EU-landen om hiermee unaniem akkoord te gaan.

Volgens analist Hordijk hangt veel af van de Noord-Ierse Democratic Unionist Party. "Gaat de DUP nu wel achter May's uittredingsplan staan of niet? Als dat het geval is wordt het voor veel eurosceptische parlementariërs in het VK moeilijk te verkopen aan hun achterban wanneer ze het plan opnieuw afwijzen."

Pond omhoog

Verder presenteerde de Britse minister van Financiën Philip Hammond deze week zijn voorjaarsnota. Daaruit bleek dat de economische groei in het Verenigd Koninkrijk dit jaar lager uitkomt dan eerder verwacht, maar de komende jaren weer wat sterker aantrekt.

Hammond waarschuwde wel dat wanneer het VK zonder Brexit-deal uit de Europese Unie vertrekt, de economie mogelijk zal verzwakken. De Britse voorjaarsnota heeft verder meer financiële ruimte ingebouwd voor de gevolgen van een no-deal. Dat bedrag lag in oktober nog op 15,4 miljard Britse pond en nu op 26,6 miljard pond.

Het Britse pond kreeg steun omdat alle stemmingen deze week eigenlijk conform de verwachting verliepen. De munt werd ten opzichte van de dollar bijna 2 procent meer waard en noteerde vrijdag op 1,3257. Mocht May's Brexit-plan het volgende week weer niet halen, dan wordt de duur van een eventuele verlenging onduidelijk, wat op korte termijn druk kan zetten op de Britse munt, aldus Hordijk.

Euro herstelt en olie in de lift

De euro herstelde van de door de ECB veroorzaakte dip van vorige week en steeg weer boven de 1,13 dollar. Volgens valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO is de greenback uit de gratie als veilige munt nu het beleggerssentiment is verbeterd.

Olie werd deze week ongeveer 4 procent duurder en noteerde vrijdag net onder de 58,00 dollar. Uit het maandrapport van de OPEC bleek dat de productie in februari is gedaald. Dat beeld werd door het Internationaal Energieagentschap bevestigd. Het IEA voorziet in 2019 nog altijd een stabiele groei van de vraag naar olie, maar waarschuwde wel voor een onzekere periode voor de wereldeconomie. Verder bleken de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week gedaald.

Volgende week

De Brexit-chaos kan ook volgende week een nieuw hoofdstuk toevoegen, met de verwachte derde 'meaningful vote' voor May's Brexit plan en een EU-top over het vertrek waar mogelijk uitstel wordt verleend.

De aandacht van de markt gaat volgende week verder uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag en dat van de Bank of England een dag later. De Fed komt woensdag ook met nieuwe economische ramingen en de zogenoemde dot plot met de verwachte rente-ontwikkeling.

"Dit wordt niet de vergadering waarin de Fed toegeeft dat er zeker één renteverhoging nodig is om de inflatie onder controle te houden", denkt Hordijk van Monex. De dot plot zal volgens hem dan ook weinig anders zijn dan in januari. De analist rekent wel op nieuws over het afbouwen van de balans.

Andere economische publicaties waar de markt op let, zijn de Duitse ZEW index en Amerikaanse fabrieksorders op dinsdag en mondiale inkoopmanagersindexen op vrijdag.

Stijgers en dalers

Vrijwel de gehele AEX wist afgelopen week te stijgen. Altice Europe was koploper en steeg op weekbasis 12,4 procent. Ook ING Groep, vorige week nog een stevige daler, zat in de lift en won 6,1 procent. Financials deden het sowieso goed, want Aegon steeg 5,2 procent en ABN AMRO 3,4 procent op weekbasis. Een hogere olieprijs hielp Royal Dutch Shell in het zadel, met een winst van 3,7 procent.

Dat beeld was hetzelfde in de AMX, waar Fugro 5,4 procent won, SBM Offshore 3 procent steeg en Boskalis 5,8 procent steeg op weekbasis. De baggeraar maakte een opdracht in Australië bekend en startte een eerder aangekondigd aandeleninkoopprogramma. Tegenover ABM Financial News verklaarde analist Jos Versteeg van InsingerGilissen dat het aandeel na de recente daling een mooi instapmoment biedt.

Adyen steeg op weekbasis 3 procent. Deze week werd bekend dat een groep aandeelhouders van het fintechbedrijf 2,5 miljoen aandelen in de markt heeft gezet. Het gaat om aandeelhouders die deze stukken al voor de beursgang hadden. KBC Securities herhaalde het advies aan beleggers om hun positie af te bouwen.

De verliezen in de Midcap waren deze week zeer beperkt, met minder dan een half procent voor Flow Traders.

Onder de kleine fondsen vielen Wessanen en ForFarmers op. Wessanen steeg liefst 27 procent nadat bekend werd dat het Franse PAI Partners en de Amerikaanse investeerder Charles Jobson bereid zijn om 11,50 euro in contanten per aandeel neer te tellen voor een overname van de producent van biologische voeding. Analisten van ING zijn sceptisch over het bod terwijl KBC Securities niet uitsluit dat de biedprijs nog omhoog kan. Volgens de analisten van ING is 11,50 euro te hoog en haakt PAI mogelijk af na het boekenonderzoek. KBC Securities vindt de overname-interesse een bevestiging van het potentieel van Wessanen op de lange termijn.

ForFarmers kwam met tegenvallende jaarcijfers en een matige outlook voor de komende maanden. Het dividend bleef wel stabiel en er werd een aandeleninkoopprogramma aangekondigd. Ook wil het veevoerbedrijf in de periode 2019-2020 voor 10 miljoen euro aan kosten besparen. Dat was een positieve boodschap, volgens KBC Securities. Kepler Cheuvreux zette het aandeel op de kooplijst en noemde de verwachte verzwakking in de eerste jaarhelft uitzonderlijk. Men verwacht een normalisering in de tweede helft van 2019. Beleggers namen het koopadvies nog niet ter harte, want het aandeel daalde deze week 6,4 procent.

Andere opvallende koersbewegingen waren er voor AND, dat op weekbasis 22 procent steeg, en Lavide, dat 14 procent verloor.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 15, 2019 22:09 ET (02:09 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse