AEX sluit relatief rustige week lager af

Handelsconflict, Turkije en bedrijfscijfers bepaalden sentiment.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag 1,6 procent lager gesloten op 562,98 punten, hetgeen op weekbasis tevens een daling betekende van 1,6 procent.

De week werd vooral gekenmerkt door een reeks bedrijfscijfers en de aanhoudende spanningen in het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten en de problemen in Turkije. Cijfers van Ahold Delhaize en SBM Offshore werden beloond, maar die van PostNL en Corbion konden op weinig enthousiasme rekenen onder beleggers.

"De meeste cijfers zijn inmiddels geweest, met enkele positieve uitschieters, maar vooral met weinig negatieve uitschieters", zo vatte vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management het cijferseizoen tot dusver samen.

"Het cijferseizoen was tot nog toe best acceptabel", vulde sales trader Gert Berendse van ING aan. "Veel cijfers zijn in lijn met de verwachtingen." Het gaat dan ook goed met de economie, onderstreepte de sales trader, en daar profiteren bedrijven van. De vraag is volgens Berendse hoe het straks gaat als de centrale banken verder verkrappen.

Verder bleef het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten op de achtergrond meespelen. Afgelopen week maakten de Verenigde Staten de definitieve lijst met Chinese goederen ter waarde van 16 miljard dollar bekend waarop importheffingen van 25 procent worden gezet. China sloeg terug door 16 miljard dollar aan Amerikaanse goederen te selecteren om eveneens te belasten met importheffingen van 25 procent.

"Al met al een beetje gerommel in de marge", meende Berendse van ING evenwel.

Toch lijken de handelsperikelen wel verdere gevolgen te hebben, onder meer voor de Duitse economie, zo stelde econoom Carsten Brzeski van ING. Afgelopen week vielen macro-economische cijfers van de Europese sterkhouder opnieuw tegen. Zo werd bekend dat de orders in het land in juni op maandbasis met 4,0 procent afnamen. De export bleef verder op maandbasis stabiel, terwijl de import met 1,2 procent steeg. De industriële productie produceerde 0,9 procent minder.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer en Olij lijken de zorgen over het handelsconflict wel wat af te nemen, waarbij de gesprekken tussen beide partijen mogelijk worden hervat. "Aan de andere kant worden de importtarieven wel daadwerkelijk doorgevoerd. Ik verwacht dat deze ontwikkelingen de komende weken op de radar van beleggers blijven staan."

Volgens de beleggingsadviseur is het handelsconflict een van de belangrijkste redenen geweest dat de AEX niet verder kon stijgen. "Onderliggend waren de bedrijfscijfers over het tweede kwartaal overwegend goed."

Aan het einde van de week kwamen er zorgen over de ontwikkelingen in Turkije. De Europese Centrale Bank is volgens Schutte bezorgd over Turkije en de blootstelling van Europese banken. De beleggingsadviseur verwacht dat de blootstelling van Nederlandse banken beperkt is, maar dat vooral Duitse, Spaanse en Italiaanse banken de gevolgen gaan voelen. "Er was geen paniek op de markt, maar er zijn wel zorgen dat de problemen in Turkije zich zullen verspreiden naar andere landen", aldus Schutte.

De zorgen om Turkije hadden een flinke impact op de valutamarkten. Zo noteerde de euro/dollar rond het slot van vrijdag op 1,1412, terwijl het muntpaar aan het begin van de handelsweek rond een niveau van 1,1568 koerste. "De uitbraak onder de 1,1510 kan voor verdere verliezen zorgen", zo vreest marktanalist David Madden van CMC Markets.

De olieprijzen daalden op weekbasis met 1,9 procent. De olievoorraden daalden vorige week minder hard dan verwacht. Een terugval van de Saoedische output en de dreiging van Iraanse sancties hielden de verliezen beperkt.

Volgende week

Een groot deel van de bedrijven is inmiddels met cijfers gekomen, maar in Nederland openen volgende week nog flink wat ondernemingen de boeken. Zo zal er worden uitgekeken naar de resultaten van onder meer Brunel International en Heijmans. Later in de week volgen onder meer Boskalis, NN Group Aegon en Vopak.

Vanuit de Verenigde Staten komen er cijfers van Wal-Mart en Cisco Systems.

De macro-economische agenda is eveneens aardig gevuld. Zo komen er enkele inflatiecijfers uit Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, maar ook uit de gehele eurozone. Verder zijn er groeidata en staat de ZEW-index voor het economisch sentiment in Duitsland op de rol.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen won Galapagos in de nasleep van kwartaalcijfers die een week eerder verschenen 6,1 procent. Altice Europe en Wolters Kluwer wonnen op weekbasis 3,7 en 2,0 procent. Daarmee wist Altice deels te herstellen van verliezen een week eerder, nadat bleek dat de resultaten van de kabelaar in het afgelopen kwartaal onder druk stonden.

ING Groep bleek de gebeten hond met een verlies van 5,7 procent op weekbasis, zonder dat er veel nieuws te melden was over het aandeel. UBS stelde het koersdoel voor de bank neerwaarts bij van 16,40 naar 16,00 bij handhaving van het koopadvies. ING legt de nadruk op efficiency, maar daarover bestaat in de markt ten onrechte veel onbegrip, zo stelden analisten van Berenberg dan weer. "De markt is ook niet bereid te accepteren dat de hogere investeringskosten van ING slechts tijdelijk zullen zijn", zo meent analist Andrew Low van Berenberg. ING is van de Nederlandse bank volgens analisten van KBC de bank met de grootste blootstelling aan Turkije.

Ahold Delhaize gaf 4,5 procent aan beurswaarde prijs. De grootgrutter behaalde in het tweede kwartaal van 2018, zoals analisten ook voorzagen, minder omzet, maar wel met een hogere marge. "Een solide tweede kwartaal", oordeelde CEO Frans Muller. Voor heel 2018 mikt Ahold Delhaize op 420 miljoen euro aan synergieën, inclusief de 268 miljoen euro die in 2017 werd behaald. "We blijven vertrouwen houden in de 750 miljoen euro voor 2019", voegde Ahold Delhaize toe. KBC Securities was te spreken over de cijfers en verhoogde het koersdoel. ING wees op een zwakke prestatie in de VS, maar zag dit worden gecompenseerd door de Nederlandse activiteiten. Ook Ahold Delhaize is zich bewust van de tegenwind in Amerika en beloofde maatregelen.

In de Midkap stond GrandVision in de schijnwerpers. KBC Securities noemde de resultaten licht boven verwachting. "GrandVision stelt gerust met weinig verrassende cijfers", vulde ING aan. Het aandeel steeg op weekbasis 8,6 procent.

Air France-KLM won 6,7 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep vervoerde in juli 1,7 procent meer passagiers.

SBM Offshore vulde de top drie grootste stijgers in de AMX aan met een plus van 3,4 procent. De kwartaalcijfers waren beter dan verwacht, maar de omzetoutlook voor heel 2018 werd wel verlaagd. Dit laatste kwam volgens KBC Securities echter niet als een verrassing.

Belangrijk punt van focus tijdens de toelichting op de cijfers door de oliedienstverlener was het verloop van de rechtszaak die door Ministério Público Federal (MPF) tegen SBM Offshore is aangespannen. "De gesprekken zijn hervat en ik begrijp dat iedereen er graag bij zou willen zijn, maar we hopen de markt in de komende weken te kunnen updaten", aldus SBM.

Corbion gaf in de Midkap juist 9,7 procent prijs, terwijl ook PostNL met 8,5 procent een koersval maakte. Corbion boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een lagere winst en omzet. De outlook voor dit jaar werd gehandhaafd. Het bedrijf presteerde licht onder de verwachtingen van KBC Securities, mede vanwege de impact van negatieve wisselkoerseffecten. KBC schat in dat het negatieve effect van een relatief zwakke dollar in de loop van het jaar evenwel minder wordt.

PostNL heeft afgelopen week besloten Nexive en Postcon te verkopen, nadat in het tweede kwartaal van dit jaar verlies werd geboekt en het postbedrijf negatiever gestemd werd over de ontwikkeling van het onderliggend contant bedrijfsresultaat. "PostNL schiet tekort", concludeerde KBC Securities.

AMG verloor 6,4 procent, maar noteerde afgelopen week ook ex-dividend.

Onder de kleinere aandelen won bouwer Heijmans 1,9 procent, terwijl Vastned 5,6 procent verloor.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 10, 2018 14:29 ET (18:29 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse