Bedrijfsobligaties beleven kalme week

De markt voor euro-bedrijfsobligaties kende een buitengewoon kalme week. Het effectief rendement op de iBoxx Euro Corporates Index bleef deze week onveranderd op 1,08%. Dit is een een index van solide, of ‘investment grade’, bedrijfsleningen. De risico-opslag, het extra rendement dat beleggers ontvangen voor het aanhouden van risicovollere bedrijfsobligaties in plaats van staatsobligaties, liep iets terug tot een kleine 107 basispunten (100 basispunten staat gelijk aan één procentpunt). Bij de meer risicovolle ‘high yield’ bedrijfsobligaties was het beeld nauwelijks anders. Het effectief rendement op de iBoxx Euro High Yield Main Index daalde deze week van 2,67 tot 2,63%. (Effectief rendement en koers bewegen tegengesteld: een dalend effectief rendement correspondeert dus met een stijgende koers.) Dat was volledig te danken aan een daling van de risico-opslag van ruim 4 basispunten tot een kleine 278 basispunten. Het totaalrendement – koerswinst plus herbelegde coupon – op euro-high-yieldleningen bedraagt dit jaar al 5,8%.

Obligaties met rendement van 13%
Daarmee is high yield zeker niet het best presterende segment van de markt voor in euro’s uitgegeven bedrijfsobligaties. De iBoxx Euro Contingent Convertible Index – een index waarin zwaar achtergestelde high yield en investment grade bankleningleningen zijn opgenomen – heeft dit jaar al een rendement van 13,2% behaald. Dat komt dicht in de buurt van het totaalrendement van de Euro Stoxx aandelenindex van 14,3% over 2017. Ook achtergestelde leningen van verzekeraars (+9,6%) en achtergestelde leningen die zijn uitgegeven door niet-financials (+7,5%) laten dit jaar een hoog rendement zien.

Deze ontwikkeling zien we ook terug bij de door ons aanbevolen achtergestelde leningen (zie daarvoor ook onze Koerswijzer). De Rabo Ledencertificaten zijn met een keurig totaalrendement – dus inclusief herbeleggen – van 10,7% over 2017 nog een relatieve ‘achterblijver’. De ASR 5% staat dit jaar op een totaalrendement van 14,9%, de SR Leven 9% op 15,5% en de Delta Lloyd 4,375% zelfs op 16,3%. We zien ondanks de sterke prestaties geen aanleiding om onze adviezen voor deze leningen aan te passen.

 

The post Bedrijfsobligaties beleven kalme week appeared first on Beleggers Belangen.

Beursnieuws
Advies en Analyse