Beleggers Belangen Academy column: de goudprijs is voorspelbaar

Wij hebben vanaf 1973 per maand bekeken wat het rendement was op goud in de tien jaar die daarop volgden. Dat leverde honderden rendementen op. Opvallend was dat deze rendementen omgekeerd evenredig waren met het tienjaarsrendement op de Amerikaanse aandelenmarkt. Goud en aandelen spelen altijd haasje-over. Het aantrekkelijke hiervan is dat als aandelen duur zijn, de belegger rendement kan behalen met goud en vice versa.

Hoe hoger de waardering op de aandelenmarkt, des te onverantwoordelijker het gedrag van mensen. De laatste keer dat aandelen hoog gewaardeerd waren was in 2007. Het was bij sommige Amerikaanse banken mogelijk om een NINJA-lening te krijgen (No Income No Job and Assets). Banken dachten dat huizenprijzen zouden blijven stijgen. Dit betekent dat iedereen recht heeft op een hypotheek. Het huis kan immers verkocht worden voor een hogere prijs. Er leek dus geen risico te zijn. Dit blinde vertrouwen van mensen brengt de waardering van de aandelenmarkt tot grote hoogte. Als er dan opeens wel een probleem is, vallen de aandelenkoersen als een baksteen. Goud doet dan zijn naam eer aan als veilige haven. Op de bodem van de aandelenmarkt is het vertrouwen weg. Dit betekent dat er ook geen onverantwoordelijke dingen meer gebeuren. Het gevolg is dat beleggers weer vertrouwen krijgen in de aandelenmarkt. Daardoor verschuift geld van de goudmarkt naar de aandelenmarkt. Aandelen stijgen en goud daalt weer.

Lees ook: wat moet de belegger met goud?

 


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor deze aandelen? U kunt zich als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.


The post Beleggers Belangen Academy column: de goudprijs is voorspelbaar appeared first on Beleggers Belangen.

Beursnieuws
Advies en Analyse