Besluiteloze stemming op Wall Street

Zwakte bij huizenbouwers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen konden vrijdag moeilijk richting kiezen en noteerden verdeeld.

De toonaangevende S&P 500 index noteerde ongeveer anderhalf uur voor de slotzoemer 0,1 procent in het groen. De Dow Jones stond 0,3 procent hoger, terwijl de Nasdaq 0,4 procent verloor.

Het is vandaag precies 31 jaar geleden dat de Amerikaanse aandelenmarkt instortte, de zogeheten Black Friday. De Dow Jones verloor op één dag liefst 22,6 procent, het grootste verlies op één dag ooit.

"De zwakte bij huizenbouwers zorgt ervoor dat we wat naar beneden worden getrokken", stelde Mike Loewengart, vice president beleggingsstrategie bij E-Trade. "Laten we niet vergeten dat oktober een spookachtige maand voor aandelen is, waarbij grote winsten en verliezen snel kunnen verdwijnen. Dit is een echte strijd tussen bulls en bears, tussen sterke fundamenten en knagende problemen aan de horizon. Wat we nu zien is een bepaalde consolidatie, waarbij de markten richting proberen te vinden", aldus Loewengart.

De bestaande woningverkopen in de Verenigde Staten daalden in september flink. De verkoop van bestaande woningen daalde vorige maand met 3,4 procent naar geannualiseerd aantal van 5,15 miljoen stuks. Er werd door economen gerekend op 5,29 miljoen stuks.

In China liep de economische groei in het derde kwartaal verder terug, zo werd vrijdagmorgen bekend. "De groei vertraagt", aldus analisten van KBC Asset Management. "De druk op de economie onder andere door het handelsconflict neemt toe, en dit weegt ook op het vertrouwen van beleggers."

De voorzitter van de Federal Reserve van Atlanta, Raphael Bostic is vandaag in Georgia voor een discussie over de economische vooruitzichten.

Olie werd vandaag duurder. Een november-future West Texas Intermediate steeg 0,7 procent tot 69,12 dollar, terwijl een december-future Brent 0,5 procent meer kostte op 79,72 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1513. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar op 1,1458 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1459 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Bij de huizenbouwers verloor Toll Brothers 4,1 procent, terwijl DR Horton 3,6 procent in de min stond.

PayPal boekte in het derde kwartaal een beter dan verwachte winst en omzet, in een recordkwartaal voor de aanwas van nieuwe klanten, hoewel het totale betalingsvolume wat tegenviel. Het betaalbedrijf verhoogde de onderkant van de bandbreedte van zijn outlook voor het hele jaar en gaat nu uit van 15,42 miljard tot 15,5 miljard dollar aan omzet. PayPal noteerde 8,3 procent hoger.

Tesla brengt een goedkopere variant van de Model 3 sedan op de markt, die een startbedrag kent van 45.000 dollar. Tesla verloor 3,3 procent.

Honeywell oversteeg met een aangepaste winst per aandeel van 2,03 dollar de verwachting van 1,99 dollar per aandeel. Het bedrijf verlaagde zijn outlook om het effect van spin offs te verwerken. Het aandeel steeg aanvankelijk flink, maar na de bekendmaking van een onderzoek van beurswaakhond SEC ging het aandeel licht onderuit. De SEC gaat de boekhoudpraktijken van Honeywell onderzoeken. Het aandeel verloor 0,8 procent.

ManpowerGroup boekte in het derde kwartaal van 2018 een hogere winst en omzet. Met een winst per aandeel van 2,43 dollar deed de uitzender het beter dan door analisten was verwacht. Voor het vierde kwartaal verwacht het bedrijf een winst per aandeel tussen de 2,15 dollar tot 2,23 dollar, inclusief een verwacht negatief wisselkoerseffect van 0,05 dollar. Deze outlook was volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten een tegenvaller. Het aandeel Manpower verloor 4 procent.

Schlumberger wist in het derde kwartaal van 2018 de omzet en de winst per aandeel op jaarbasis te verhogen, waarmee de Amerikaanse dienstverlener voor de oliesector wereldwijd het nipt beter deed dan verwacht. Schlumberger noteerde 1 procent hoger.

Procter & Gamble heeft in het eerste kwartaal van het lopende gebroken boekjaar een autonome omzetgroei geboekt en meer winst behaald dan analisten hadden voorzien. Procter & Gamble verwacht voor het lopende boekjaar nog altijd een autonome omzetgroei van 2 tot 3 procent. De totale omzet zal echter vlak tot 2 procent lager uitvallen dan vorig jaar, als gevolg van een negatieve impact van wisselkoersen van 3 tot 4 procent. Het aandeel noteerde 8,1 procent hoger.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 19, 2018 14:33 ET (18:33 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse