BEURZEN Weer uitverkoop op Wall Street

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag opnieuw in het rood gesloten. Beleggers zijn nog altijd nerveus over de oplopende obligatierentes. Ook de vrees dat het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China de wereldeconomie meer schaadt dan eerder gedacht, drukte het sentiment.

De Dow-Jonesindex sloot 2,1 procent lager op 25.052,83 punten. De brede S&P 500 leverde eveneens 2,1 procent in en stond op 2728,37 punten. Beide beursgraadmeters stonden sinds juli niet meer zo laag. Techbeurs Nasdaq daalde 1,3 procent tot 7329,06 punten. Beurzen in Azië en Europa kregen donderdag ook al een tik.

De hogere rentes op obligaties zorgen voor oplopende financieringskosten voor bedrijven. Ook worden obligaties een interessantere belegging, waardoor sommige investeerders hun geld daar insteken in plaats van in aandelen.

De Amerikaanse inflatie viel vorige maand wel lager uit dan verwacht. De stijging van de consumentenprijzen is belangrijk voor het rentebeleid van de Federal Reserve. Als de inflatie lager blijft, kiest de Fed er mogelijk ook voor om dit jaar geen nieuwe renteverhoging meer door te voeren.

De olieprijzen zakten fors nadat uit cijfers bleek dat de olievoorraden gegroeid waren. Een vat Amerikaanse olie werd 3,2 procent goedkoper tot 70,80 dollar. Brentolie kostte 3,5 procent minder en werd verhandeld voor 80,16 dollar per vat.

Facebook (plus 1,3 procent) stond in de belangstelling nadat het accounts en profielen van het Russische bedrijf SocialDataHub heeft platgelegd. Dat bedrijf zou op illegale wijze gegevens van gebruikers van het sociale netwerk hebben verzameld. Ook zette Facebook een reeks gebruikers buiten die de Amerikaanse verkiezingen van november met nepnieuws probeerden te beïnvloeden.

Lockheed-Martin werd 3,1 procent lager gezet. De maker van de F-35 II-straaljager, ook wel bekend als de JSF, kreeg te horen dat alle vliegtuigen aan de grond moeten blijven vanwege een onderzoek naar de crash van zo'n toestel eind september.

Walgreens Boots daalde 2 procent na tegenvallende omzetcijfers voor de drogisterijreus. Luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines (plus 3,6 procent) presenteerde juist iets beter dan verwachte kwartaalcijfers. Biotechbedrijf Compugen maakte een sprong van 7,7 procent. Bristol-Myers Squibb steekt 12 miljoen dollar in het bedrijf als onderdeel van een samenwerking aan een middel tegen kanker.

De euro was 1,1594 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen was dat nog 1,1566 dollar.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)

Beursnieuws
Advies en Analyse