Petrobras moet betalingen SBM Offshore deels inhouden

Oliedienstverlener oneens met tussentijds besluit.

(ABM FN-Dow Jones) Een rechtbank in Brazilië heeft besloten dat oliebedrijf Petrobras een percentage van de maandelijkse betalingen aan SBM Offshore moet inhouden als schadevergoeding in verband met de vermeende omkooppraktijken voor 2012. Dit meldde de Nederlandse oliedienstverlener donderdag voorbeurs.

SBM meldde het absoluut oneens te zijn met het tussentijdse besluit en zei op zoek te zijn naar meer duidelijkheid en alle passende maatregelen te nemen op zijn belangen te verdedigen.

Het betreft een tussentijdse beslissing, waarmee de rechtbank vooruitloopt op een in een later stadium eventueel toe te kennen schadevergoeding. "Alvorens een beslissing te nemen over de bedragen die moeten worden ingehouden, vraagt de rechter om meer informatie bij Petrobras en SBM Offshore", meldde de Nederlandse oliedienstverlener.

In 2012 stak de smeergeldaffaire de kop op, waarbij SBM Offshore miljoenen aan steekpenningen betaalde om contracten te krijgen van staatsoliemaatschappij Petrobras.

In 2014 trof SBM een schikking ter waarde van 240 miljoen dollar met de Nederlandse justitie en recenter werd een akkoord bereikt met de Amerikaanse justitie voor een bedrag van 238 miljoen dollar.

Om de kwestie in Brazilië te schikken, reserveerde SBM in het verleden circa 280 miljoen dollar, om vervolgens geïnformeerd te worden dat een zogeheten "clementie-overeenkomst" met de Braziliaanse autoriteiten en het Braziliaanse concern Petrobras niet door de TCU werd geaccepteerd, waarna de betrokken partijen terugkeerden naar de onderhandelingstafel.

SBM Offshore meldde dat de gesprekken met de Braziliaanse autoriteiten met betrekking tot de clementie-overeenkomst vorderen. "Onder de huidige omstandigheden kan de onderneming niet garanderen dat een bevredigende oplossing wordt bereikt", herhaalde SBM Offshore evenwel.

Het aandeel SBM Offshore sloot woensdag 0,7 procent hoger op 13,79 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 05, 2018 01:28 ET (05:28 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse