NIBC verbetert winstgevendheid

Interim-dividend van 0,25 euro per aandeel.

(ABM FN-Dow Jones) NIBC heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de winstgevendheid weten te verbeteren en besloot tot het uitkeren van dividend. Dit maakte de bank woensdag voorbeurs bekend. Het is de eerste keer sinds de beursgang in maart van dit jaar dat de bank met halfjaarresultaten komt.

"Ik ben verheugd te kunnen melden dat NIBC Holding in de eerste helft van 2018 opnieuw sterke resultaten heeft gerealiseerd met de door ons gekozen mix van activiteiten en onze trouwe en groeiende klanten-franchise", aldus topman Paulus de Wilt van NIBC. "We boeken goede vooruitgang met onze strategische prioriteiten en doelstellingen voor de middellange termijn." Volgens NIBC profiteerde de bank van de sterke economieën in Noordwest-Europa.

In het afgelopen halfjaar kwam de nettowinst volgens de boekhoudregels IFRS 9 uit op 84 miljoen euro. Op basis van IAS 39 kwam de nettowinst in heel 2017 nog uit op 160 miljoen euro. Op basis van de winstontwikkeling besloot NIBC tot een interim-dividend van 0,25 euro per aandeel. In 2017 keerde NIBC geen dividend uit.

Het rendement op eigen vermogen verbeterde tot 10,5 procent, hetgeen in lijn is met de doelstellingen van NIBC op de middellange termijn. De dienstverlening aan zakelijke klanten groeide met 2 procent, gedreven door een toename van 4 procent van receivables financiering, leasing en zakelijke kredietverlening welke deels teniet werd gedaan door een relatief hoog niveau van vervroegde aflossingen en een bescheiden vermindering van de portefeuilles in cyclische sectoren.

De hypotheekproductie verdubbelde bijna tot 1,9 miljard euro. Het aantal hypotheekklanten nam in de eerste zes maanden toe met 10 procent tot 56.000. De netto-rentebaten stegen met 22 procent tot 207 miljoen euro, bij een verbetering van de netto-rentemarge naar 1,90 procent.

De bijzondere waardeverminderingen waren in het afgelopen half jaar 34 procent lager op 21 miljoen euro.

De efficiency ratio verbeterde tot 47 procent, inclusief 8 miljoen euro aan kosten met betrekking tot de beursgang. NIBC noemde de solvabiliteitratio's sterk, met een fully loaded CET1-ratio van 16,4 procent.

Op 19 september zal NIBC een beleggersdag organiseren.

Het aandeel NIBC sloot dinsdag 1,8 procent lager op 8,25 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 29, 2018 01:23 ET (05:23 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse