Update: ASR Nederland sorteert voor op overnames

Verzekeraar vervangt COO's door raad van directeuren.

(ABM FN-Dow Jones) Verzekeraar ASR Nederland vervangt zijn chief operating officers door een raad van divisiedirecteuren om zijn innovatiekracht te versterken en beter voorbereid te zijn op toekomstige overnames. Dat maakte de verzekeraar maandag bekend.

Naast de nieuwe directeurenraad, Business Executive Committee genaamd, komt er vanaf 1 februari ook een derde lid voor de raad van bestuur. Omdat de rol van chief operating officer vervalt, verlaten Karin Bergstein en Michel Verwoest het bedrijf.

De Business Executive Committee zal naast de bestuursraad en de Chief Risk Officer worden gevuld met de directeuren voor de productlijnen Levens- en uitvaartverzekeringen, Arbeidsongeschiktheids- en zorgverzekeringen, Schadeverzekeringen, Hypotheken, Pensioenen en Vermogensbeheer en voor het aandachtsgebied Innovatie en digitaal.

Topman Jos Baeten noemt het de verdienste van de twee vertrekkende COO's dat zij goede senior managers hebben aangetrokken waardoor zij zelf in feite overbodig zijn geworden. "Het nieuwe BEC zorgt ervoor dat we de kennis en kunde van ons senior management direct bij de besluitvorming op bestuursniveau kunnen betrekken."

De BEC betrekt inderdaad alle onderdelen van de verzekeringsgroep meer rechtstreeks bij het bestuur, meent analist Jason Kalamboussis van KBC Securities. Dat betekent ook dat de directeuren meer rechtstreeks kunnen worden afgerekend op de doelen die zij opstellen na het boekenonderzoek bij overnames.

De analist noemt de structuurwijziging in een maandag gepubliceerd rapport "op zichzelf niet verrassend." Het grote directeurencomité wijst er volgens hem wel op dat ASR er heel sterk rekening mee houdt dat de groep binnenkort zowel Vivat als Loyalis kan overnemen, mogelijk zelfs bijna tegelijkertijd. "Zo'n dubbele overname zou veel druk op de managers kunnen leggen en ook het uitvoeringsrisico verhogen", aldus Kalamboussis.

KBC Securities concludeert dat ASR tot nu toe uitstekende resultaten heeft geboekt met overnames, "maar de moeilijkere taak ligt nog voor ze." De bank heeft een Houden advies en koersdoel van 39,00 euro voor het aandeel.

Beleggers reageerden maandag positief. Het aandeel ASR noteerde 1,7 procent hoger op 40,84 euro.

Update: van bericht 'ASR Nederland wijzigt structuur bestuur' om informatie en analistencommentaar toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 19, 2018 07:59 ET (12:59 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse