Nederlandse Staat loopt 893 miljoen mis door Shell-belastingdeal

Tweede kamer debatteert woensdag over belastingconstructie.

(ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse staat is vanwege een belastingdeal van Royal Dutch Shell 893 miljoen euro aan dividendbelasting misgelopen in 2018. Dit zei de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen, ofwel SOMO, dinsdag.

Als er volgens het onderzoeksbureau niets verandert aan deze overeenkomst, kan op basis van een inschatting van toekomstige dividenden verwacht worden dat de totale misgelopen dividendbelasting de komende tien jaar oploopt tot een bedrag tussen 13,7 miljard en 22,8 miljard euro.

Tussen 2005 en 2017 liep de Nederlandse overheid al 7 miljard euro mis, volgens de berekeningen van SOMO.

Het uitstaand aandelenkapitaal van de Brits-Nederlandse energiereus is verdeeld in A-aandelen en B-aandelen, waarbij over A-aandelen het dividend in Nederland wordt uitbetaald, terwijl het dividend over B-aandelen wordt uitgekeerd via Britse dochterondernemingen. Het dividend over de A-aandelen is onderhevig aan dividendbelasting, terwijl de houders van B-aandelen de Nederlandse dividendbelasting ontlopen.

De oliereus keerde vorig jaar in totaal 13 miljard euro dividend uit. Daarvan werd 6 miljard euro uitgekeerd over B-aandelen. Zonder de ontwijkingsconstructie zou hierover 15 procent belasting moeten zijn betaald.

Op woensdag 24 april debatteert de tweede kamer over de belastingdeal met Shell, die niet openbaar is.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 23, 2019 08:17 ET (12:17 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse