Uitgelicht: veelbewogen jaar Altice

Amerikaanse divisie losgekoppeld en bezittingen te gelde gemaakt.

(ABM FN-Dow Jones) Altice heeft een veelbewogen jaar achter de rug, waarin de Amerikaanse tak werd losgekoppeld en er diverse onderdelen werden verkocht om de forse schuldenberg van de Franse kabelaar terug te brengen.

De koersval van het aandeel Altice dit jaar van circa tachtig procent, is dan ook grotendeels te verklaren door de afsplitsing van de Amerikaanse tak. Hiertoe werd begin dit jaar besloten, om de groei van de verschillende onderdelen verder aan te jagen en om te zorgen voor meer transparantie. Enkele maanden later vond toen de daadwerkelijke splitsing plaats, waardoor nu Altice Europe en Altice USA bestaat.

De splitsing bleek uiteindelijk rommelig opgezet. Beleggers zouden na de splitsing zowel aandelen van het Europese als van het Amerikaanse Altice overhouden, maar het Amerikaanse aandeel zou een aantal weken niet verhandelbaar zijn. Hierdoor kwam het aandeel dagenlang in de uitverkoop te staan, aldus portefeuillemanager Albert Jellema van Deaandeelhouder.nl.

Analisten noemden de afsplitsing van de Amerikaanse divisie veelal positief, al zou dit niet alle problemen van de Franse kabelaar wegnemen. Vooral de hoge schulden van het bedrijf zien marktvorsers als een groot probleem, terwijl de kwaliteit van de balans zwak is en de bezittingen benedengemiddeld, aldus Credit Suisse.

Onderdelen in de etalage gezet

Ook Altice zelf erkent dat er wat moet gebeuren om de schuldenpositie te verbeteren en besloot afgelopen jaar enkele onderdelen en activiteiten in de etalage te zetten. Zo werd de verkoop van een aantal Zwitserse activiteiten afgerond, ter waarde van omgerekend 182 miljoen euro, en werd een groot deel van zijn belangen in zendmasten verkocht door middel van twee joint ventures in Frankrijk en Portugal. Altice ontving hier 2,5 miljard euro in contanten voor. "Een goede deal", aldus analisten van Bank of America Merrill Lynch. Verder deed het bedrijf ook enkele communicatietorens in de Dominicaanse Republiek van hand.

De markt hoopte eigenlijk op de verkoop van de Franse divisie SFR, waarvan de resultaten al tijdenlang onder druk staan. Over een mogelijke verkoop werd afgelopen jaar flink gespeculeerd. Zo zou onder meer Bouygues overwegen om samen met enkele andere investeerders een overnamebod te doen op de Franse tak van Altice.

Hoewel analisten van Bryan Garnier een overname van SFR door Bouygues als een logische stap zien, wil Altice zelf er niets van weten. Altice noemde zijn Franse divisie SFR van "essentiële waarde" is voor de kabelaar en onderdeel is van de langetermijnvisie van de onderneming. "Ik startte mijn hele bedrijf in Frankrijk en er is geen enkele kans dat ik verkoop", aldus oprichter en grootaandeelhouder Patrick Drahi van Altice.

Verkoop meerderheidsbelang glazvezeldochter SFR

Wel besloot Altice uiteindelijk om zijn meerderheidsbelang van 49,99 procent in de glasvezeldochter van SFR van hand te doen. Hiermee was een bedrag gemoeid van 1,8 miljard euro. Met deze transactie, de recente verkoop van zendmasten en samenwerkingen, heeft Altice Europe in enkele maanden 4 miljard euro aan opbrengsten binnengehaald zei topman Drahi. "Altice France en Altice Europe zullen hiermee de schulden terugbrengen en toegang krijgen tot vers en goedkoper kapitaal voor investeringen in glasvezel.

Aandeelhouders bleken erg te spreken over deze stap, waardoor het aandeel in de week van bekendmaking van het nieuws ruim 37 procent steeg. Het goede nieuws in de aankondiging van de verkoop was volgens analist Nico Inberg van IEX niet zozeer dat er weer 1,8 miljard euro van de schuld afgaat, maar meer de uitspraak van het management dat SFR dankzij de glasvezeltak vanaf volgend jaar weer zal groeien.

Hoge schuldenlast biedt kansen

Jellema van Deaandeelhouder.nl ziet juist in de hoge schulden van Altice een kans voor beleggers. Die schuldenberg moet omlaag en daarom zal de kabelaar onderdelen verkopen, minder investeren en de vrije kasstroom verbeteren, aldus Jellema. En daarvoor heeft het de tijd. De eerste echte grote herfinanciering hoeft pas over vier jaar plaats te vinden.

In het voor Jellema meest optimistische scenario is er zelfs een koerspotentieel van meer dan 400 procent. "Dat komt doordat er heel weinig aandelenkapitaal is en heel veel schuld."

Altice verwacht zelf "significant" te groeien door de verkoop van het belang in SFR FTTH.

Of de markt daar al op korte termijn iets van terug kan zien, moet duidelijk worden over een paar maanden, wanneer Altice met de cijfers over het vierde kwartaal komt.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 31, 2018 04:10 ET (09:10 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse