SBM Offshore overtreft eigen outlook

Dividendverhoging en inkoop eigen aandelen.

(ABM FN-Dow Jones) SBM Offshore heeft in 2018, zoals ook door analisten voorzien, aan de eigen verwachtingen voldaan. Dit bleek donderdag voorbeurs uit de cijfers van de Schiedamse oliedienstverlener.

Op een omzet van 1.703 miljoen dollar, volgens de directional boekhoudmethode, waarbij de inkomsten gespreid worden geboekt, overeenkomstig de echte inkomsten, werd een onderliggende EBITDA behaald van 784 miljoen dollar. De omzet steeg op jaarbasis met twee procent.

SBM Offshore mikte zelf vooraf op een omzet van ongeveer 1,7 miljard dollar met een onderliggende EBITDA van "meer dan" 750 miljoen dollar.

Aan de omzet droeg de tak Lease & Operate 1.298 miljoen dollar bij en Turnkey 406 miljoen.

Netto verdiende de oliedienstverlener 301 miljoen dollar, terwijl een jaar eerder nog een verlies werd geboekt van 203 miljoen dollar.

SBM Offshore keert een dividend uit van 0,37 dollar per aandeel, een stijging van ongeveer 50 procent op jaarbasis. Daarnaast zal de Schiedamse oliedienstverlener voor 175 miljoen euro aan eigen aandelen gaan terugkopen.

CEO Bruno Chabas sprak ook van een "belangrijk omkeerpunt" voor SBM Offshore op verschillende fronten, onder meer door het kunnen afronden van de smeergeldaffaire.

Medio december 2018 meldde SBM Offshore dat de zogeheten Braziliaanse Vijfde Kamer akkoord is gegaan met de clementieovereenkomst tussen SBM en het Braziliaanse federale parket, waardoor de oliedienstverlener het hoofdstuk over omkoping en ongepaste verkooppraktijken definitief kon afsluiten. Dit betekent ook dat SBM Offshore weer mag 'tenderen' op nieuwe opdrachten van het Braziliaanse Petrobras.

Outlook

Voor 2019 zei SBM Offshore een omzet te voorzien van ongeveer 2,0 miljard dollar, waarvan 1,3 miljard dollar voor rekening komt van Lease & Operate en 0,7 miljard dollar voor rekening van Turnkey. Dit zal een EBITDA opleveren van ongeveer 750 miljoen dollar, aldus SBM Offshore.

SBM Offshore heeft voor de komende jaren inmiddels een orderportefeuille van 14,8 miljard dollar.

Tot slot stelde SBM Offshore voor om Philippe Barril en Erik Lagendijk te herbenoemen als bestuurder en Laurence Mulliez, Cheryl Richard en Sietze Hepkema als commissaris.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 14, 2019 01:16 ET (06:16 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse