Centraal bankiers bepalen komende week beurssentiment

Verder aandacht voor inflatiecijfers en inkoopmanagers.

(ABM FN-Dow Jones) Komende week wordt een belangrijke, aangezien heel wat invloedrijke centrale banken vergaderen en rentebesluiten uitsturen.

De eerste is de Federal Reserve op woensdag. Beleggers hopen op een renteverlaging en verwachten er zelfs meerdere tegen het einde van het jaar. Het is echter lang niet zeker of voorzitter Jerome Powell binnen enkele dagen al tot actie overgaat.

Volgens marktkenners draait het vooral om de communicatie, zeker wanneer de Fed besluit om nog even af te wachten. Volgens economen van Deutsche Bank hoopt de centrale bank 'dovish' genoeg te klinken voor de markt en daarmee tijd te winnen tot juli. Dit kan bijvoorbeeld door een grotere mate van bereidheid te benadrukken als het aankomt op een beleidsaanpassing.

Een nieuwe dot plot en geüpdate economische ramingen zullen het besluit woensdag vergezellen. Een half uurtje later begin de voorzitter zijn persconferentie.

Een belangrijke invloed gaat uit van het handelsconflict met China, de centraal bankiers wachten mogelijks af wat de G20-top eind deze maand in Japan oplevert.

Wat de macro-economische cijfers betreft steunden deze de laatste tijd vooral een draai naar soepeler beleid. Al werden vrijdag enkele bemoedigende gegevens gepubliceerd. "Te oordelen aan de kleinhandelsverkopen en het consumentenvertrouwen heeft Joe Sixpack de handdoek nog niet gegooid," stelde het team van KBC Asset Management.

De Bank of Japan en de Bank of England zijn donderdag aan de beurt met hun rentebesluiten. Ook deze laatste staat onder druk door politieke ontwikkelingen, in hun geval van de Brexit. Het lijkt er momenteel op dat Boris Johnson de nieuwe premier zou worden waarmee een hardere Brexit en een eventuele 'no-deal' variant waarschijnlijker wordt. Ook bij de Bank of England, dat alleen met een schriftelijke toelichting komt, draait het om de communicatie, schreven economen van Nomura in een vooruitblik.

Ook de Europese Centrale Bank staat deze week in de schijnwerpers, want van maandag tot en met woensdag houdt de ECB zijn jaarlijkse symposium in het Portugese Sintra. Twee jaar geleden wist voorzitter Mario Draghi de markten nog in beroering te krijgen toen hij tijdens een toespraak verklaarde een sterker economisch herstel te zien, iets dat door de markten destijds werd opgevat als een aanzet tot een mogelijk krapper ECB-beleid. Hoewel Draghi dit vorig jaar niet herhaalde, zal de markt zijn toespraak van dit jaar opnieuw nauwlettend volgen. Het zwaartepunt van de Europese 'Jackson Hole' ligt op dinsdag, met de toespraak van Draghi en een economisch panel met de ECB voorzitter, Bank of England gouverneur Mark Carney en voormalig Fed president Janet Yellen.

Naast de centrale banken staan er komende week ook wat inflatiecijfers gepland. De eurozone begint er dinsdag aan. Zij gooien er trouwens meteen ook een handelsbalans bij. Het Verenigd Koninkrijk laat woensdag de evolutie van haar consumentenprijzen zien. Japan volgt vrijdag. Woensdag staat voor dat land ook al een handelsbalans gepland.

Verder van belang zijn de Duitse ZEW-index voor het economische sentiment, op dinsdag, het consumentenvertrouwen in de eurozone op donderdag, net als de Amerikaanse leidende indicatoren.

Vrijdag sluiten we de week af met samengestelde inkoopmanagersindices uit Europa en de Verenigde Staten.

Bedrijfsnieuws

De bedrijfsagenda in Nederland is komende week weinig gevuld. MKB Nedsense en Alumexx houden hun jaarvergadering respectievelijk donderdag en vrijdag.

Vrijdag maakt ook Fastned zijn debuut aan Euronext Amsterdam. De onderneming die een snellaadnetwerk bouwt en exploiteert langs de Nederlandse hoofdwegen geeft maximaal 3 miljoen certificaten uit voor 10,00 euro per stuk. Deze 30 miljoen euro is inclusief overtoewijzingsoptie van maximaal 10 procent. Fastned gebruikt het geld om zijn netwerk van snellaadpalen uit te breiden.

In het buitenland is er maandag een omzetcijfer voor Hennes & Mauritz. Woensdag volgen Oracle en Barnes & Noble. Donderdag is de beurt aan Kroger. Diezelfde dag zal communicatie-app Slack waarschijnlijk naar de beurs trekken. Het gaat hier niet om een traditionele IPO maar een directe plaatsing van aandelen aan The New York Stock Exchange.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 16, 2019 05:55 ET (09:55 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse