Column: AEX naar 700 punten

Toen de AEX op 680 stond, ruilde ik mijn spaargeld om voor aandelen. Een slechter moment was nauwelijks denkbaar. Achttien jaar later staat de AEX op 560; nog 21% te gaan.


Dat de AEX inclusief dividend 46% hoger staat, streep ik weg tegen de inflatie die over deze periode 37% was. Dit was niet eens de meest dramatische periode uit de Nederlandse beursgeschiedenis. In 1720 knapt de South Sea Zeepbel, die ook wel bekendstaat als de zeepbel van de veelbelovende bedrijven. De bodem lag uiteindelijk pas in 1795. Dit viel ongeveer samen met het einde van de Vereenigde Oostindische Compagnie. Uiteindelijk zouden aandelen in Amsterdam pas in de jaren zestig van de twintigste eeuw weer op hun top uit 1720 noteren.

Door dit stimuleringsgeweld zal de AEX ergens in de komende jaren waarschijnlijk weer op 700 punten noteren.

Dit wil niet zeggen dat het ruim tweehonderd jaar lang alleen maar drama was met Nederlandse aandelen. Het is meer dat beleggers tijdens een extreme piek echt dachten dat de bomen tot in de hemel groeiden. In de afgelopen vijftien jaar was er met Nederlandse aandelen jaarlijks gemiddeld een rendement te behalen van 9,1%, terwijl het gemiddelde over de afgelopen achttien jaar -1,2% is.

Voorbeelden van de meest ongunstige aankoopmomenten lijken arbitrair, maar het zijn de ongelukkige momenten van velen. Een van de slimste mensen uit de geschiedenis, Isaac Newton, ging all-in in 1720. Toen hij failliet ging door de crash zei hij: ‘Ik kan de beweging van hemellichamen berekenen, maar niet de waanzin van mensen.’ De grote vraag is wanneer de AEX weer de 700 punten bereikt. De ECB doet hard zijn best om het eerder dan later te laten gebeuren. Sinds 2015 is er €2,5 bln gecreëerd om Europese financiële assets te kopen.

Dit programma eindigt in december 2018, maar de geruchtenmachine is inmiddels op gang gekomen. De ECB zou volgens de geruchten met nieuwe stimuleringsmaatregelen komen. Een soort operatie Twist, net als in 2011 in de Verenigde Staten. Daar ruilde de Fed de korte obligaties om voor de lange obligaties. Met als doel de financieringskosten voor de lange termijn naar beneden te krijgen.

Lange Europese staatsobligaties gingen door het dak. Dit betekent dalende rentes. De Franse staatsobligaties met een looptijd van dertig jaar gingen van 1,8% naar 1,5%. Hierdoor ontstaat er een gouden kans voor Europese landen om zich voor de ultra-lange termijn te financieren. België heeft al aangegeven dat het vanwege de huidige situatie binnenkort staatsobligaties gaat uitgeven met een looptijd van vijftig jaar. Door dit stimuleringsgeweld zal de AEX ergens in de komende jaren waarschijnlijk weer op 700 punten noteren.

The post Column: AEX naar 700 punten appeared first on Beleggers Belangen.

Beursnieuws
Advies en Analyse