Column: de langste bullmarkt ooit is bijna een feit

Amerikaanse bedrijven kondigden afgelopen kwartaal aan voor $437 mrd eigen aandelen te gaan inkopen. Dit is niet alleen het grootste bedrag per kwartaal ooit; het is ook nog eens bijna een verdubbeling van het vorige record. En dat dateerde nog maar van het eerste kwartaal van dit jaar. Sinds het eerste kwartaal van 2017 hebben Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven voor $1,21 bln aandelen ingekocht dan wel aangekondigd dit te gaan doen. De explosie van het terugkopen van eigen aandelen pakt het best uit op een niveau waar Amerikaanse aandelen duur zijn (Shiller-k/w is 32 ) en het slechtst op de top van de markt. Dit is vernietiging van kapitaal waar je u tegen zegt. Bedrijven hadden immers ook het geld kunnen reserveren om er meer aandelen van terug te kopen tegen lagere koersen.

Wanneer er in de komende twee weken geen grote daling komt, dan is de huidige bullmarkt op 22 augustus met 3543 dagen de langste bullmarkt uit de Amerikaanse geschiedenis. Het rendement dat de belegger kon behalen met Amerikaanse aandelen (S&P500) in de huidige bullmarkt was 325%. Dit komt geannualiseerd neer op 17,7% . Alleen al dit rendement, dat een stuk hoger ligt dan het gemiddelde rendement op aandelen uit het verleden (9,7%), laat zien dat de waarderingen in de afgelopen jaren flink zijn toegenomen.

Als het terugkopen zou gebeuren met het geld dat het Amerikaanse beursgenoteerde bedrijfsleven heeft verdiend, was het nog tot daar aan toe. Maar het inkopen gebeurt via belastingkortingen van de Amerikaanse overheid. De Amerikaanse president Trump zegt dat de belastingverlagingen geen geld kosten omdat zij zichzelf terugverdienen. Geen enkele analist die naar de cijfertjes kijkt gelooft daarin. In 2017 was het Amerikaanse begrotingstekort $586 mrd. De verwachting is dat het tekort dit jaar uitkomt op ongeveer $800 mrd en iedereen weet dat het begrotingsgat in 2019 de grens van een biljoen dollar zal passeren.

De belastingtekorten worden op twee manieren betaald. De eerste is via de winst die omhooggaat zonder dat er winstgroei hoeft te zijn. Een bedrijf heeft een winst van $100 en er staan tien aandelen uit. De winst per aandeel is $10 (100/10). Wanneer er opeens maar negen aandelen zijn is de winst per aandeel $11,11 (100/9). Aandelen stijgen in de regel wanneer de winst per aandeel stijgt. De tweede reden is dat bijna elk Amerikaans beursgenoteerd bedrijf aandelen inkoopt wanneer de koers een paar procent is gedaald. Daalt de markt als geheel, dan betekent het dat er meteen miljarden dollars de markt instromen. Dit legt een vloer onder de huidige koersen. De bullmarkt in Amerikaanse aandelen is nog niet ten einde.

The post Column: de langste bullmarkt ooit is bijna een feit appeared first on Beleggers Belangen.

Beursnieuws
Advies en Analyse