Column: gegarandeerd rendement

Sinds het ontstaan van aandelen in de zeventiende eeuw, is er voor een brede aandelenindex altijd rendement geweest. Het mooiste voorbeeld van hoe dit werkt is van een man, die met zijn hondje aan het wandelen is.

De man staat voor de juiste prijs voor aandelen, het hondje voor de prijs die beleggers moeten betalen voor aandelen. De hond zit aan een lange lijn, is hyperactief en rent alle kanten op. Wanneer de hond bij de man in de buurt is, betalen beleggers de juiste prijs voor aandelen. Als de hond maximaal vooruit is gelopen, dan zijn aandelen veel te duur. Wanneer de hond helemaal is teruggelopen, dan is de prijs voor aandelen veel te laag.

 

Extreem goedkoop

Soms rent het hondje hard terug van helemaal voor naar helemaal achter. Aandelen bewegen dan van extreem duur naar extreem goedkoop. Dit was bijvoorbeeld het geval in de periode 1929 tot 1932, toen aandelen met circa 90% daalde. Het duurde tot 1954 voordat het hondje weer terug was op de plek van 1929. Het grote verschil was echter dat in 1929 de lijn strak gespannen stond terwijl het hondje in 1954 naast de man liep. Er was ruimte genoeg om helemaal naar voren te rennen, terwijl die ruimte er in 1929 niet was.

Zeven procent

De man liep in de hele periode 1929-1954 rustig door. Hoe verder de tijd vordert, hoe verder het hondje voorwaarts kan en hoe minder ver terug. Het tempo van de man is een procent of 7 per jaar. Nederlandse aandelen bijvoorbeeld hebben in de afgelopen 117 jaar 7,9% per jaar opgeleverd. Wereldwijde aandelen zaten tussen 1900 en 2018 op 8,0% per jaar. Amerikaanse aandelen deden 9,3% en aandelen uit Zwitserland 6,6% per jaar. Mijn advies is om voor de wereldwijde aandelen te gaan. Dit kan bijvoorbeeld door het kopen van de Vanguard FTSE All-World UCITS Fund met ISIN-code IE00B3RBWM25. In deze ETF zitten 3131 verschillende aandelen.

Grootste fluctuaties

Doe dit niet alleen voor uzelf, maar mocht u kinderen of kleinkinderen hebben, leer hun dan het principe van de man met het hondje. Wanneer zij vanaf jongs af aan leren om elke maand een klein bedrag te investeren in aandelen, dan halen zij de grootste fluctuaties uit de aandelenmarkt. Gaat de markt omhoog, dan is het goed want de portefeuille neemt toe. Gaat de markt naar beneden, dan is het ook goed want er kunnen immers meer aandelen worden gekocht van het bedrag. Wat het rendement op lange termijn alleen maar verhoogt omdat er meer aandelen in de portefeuille zitten. Op lange termijn krijgen uw kinderen gegarandeerd het gemiddelde jaarlijkse rendement van de wandelende man. Zij zullen pas later leren dat de portefeuille meer waard is dan gedacht. Rente op rente werkt immers niet lineair, maar exponentieel. Uw kinderen zullen u eeuwig dankbaar zijn.

The post Column: gegarandeerd rendement appeared first on Beleggers Belangen.

Beursnieuws
Advies en Analyse