Column: riemen vast!

Op 19 december 2018 verhoogde de Fed de rente. De koersen gingen zijwaarts totdat een halfuur later Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, begon te spreken. Hij maakte duidelijk dat hij niet in dienst was van Wall Street of president Trump en dat zijn beleid niet afhankelijk is van de beurskoersen.

Dit is geen Greenspan, die de rente in 1998 verlaagde terwijl de economie draaide als een trein en de aandelenkoersen op een all-time high stonden. Dit is geen Bernanke, die in de jaren na 2009 alles kocht wat los en vast zat, met de geldpers op volle toeren. Geen knettergekke Yellen, die na zes jaar van economische groei de rente nog steeds op 0% had staan en doodleuk verkondigde dat er nooit meer in ons leven een financiële crisis zou komen.

Slechte decembermaand

De S&P500 sloot op de dag van het Fed-besluit 1,5% lager en de dagen erna was het één groot bloedbad. In zeven handelsdagen tijd ging er op zes dagen minimaal 1,5% af. De laatste keer dat dit gebeurde was in oktober 1931 tijdens de Amerikaanse grote depressie.

De laatste keer dat de decembermaand zo slecht voor aandelen was, was ook in 1931. Dit jaar daalde de Dow Jones met 14,7% en in 1931 was het verlies 17,1%.

Als Powell niet snel inschikt, dan zal zijn lot hetzelfde zijn als dat van Paul Volcker. Laatstgenoemde loste de financiële excessen van de jaren zestig en zeventig op, maar werd uitgekotst door Wall Street. Oud-Fed-voorzitters zoals Yellen en Bernanke zijn spreekbeurtjes aan het houden voor $250.000 per keer. Een mooie beloning van de mensen die zij rijk hebben gemaakt op Wall Street. Powell zal zeker niet worden uitgenodigd, maar hij zal dat geen probleem vinden want, hij heeft meer dan $100 mln aan vermogen.

Uiteenspatten financiële zeepbel

De flinke koersdalingen op de beurs hebben ervoor gezorgd dat de verhouding tussen de gemiddelde winst van de afgelopen tien jaar en de koers van de S&P500 is gedaald van 34 naar 26. De Amerikaanse beurs is van extreem duur naar heel duur gegaan.

Het opruimen wat Volcker deed, bracht dit kengetal uiteindelijk naar 6,5. Dit correspondeert met een S&P500-stand van 590. Het opruimen van de excessen van eind jaren twintig bracht het kengetal naar 5,5. Dit correspondeert met 499.

De laagste S&P500-stand uit december was 2347. Mocht de waardering weer naar de niveaus gaan die in de twintigste eeuw op de borden kwamen na het uiteenspatten van een zeepbel, dan hebben wij nog een flinke achtbaanrit voor de boeg.

The post Column: riemen vast! appeared first on Beleggers Belangen.

Beursnieuws
Advies en Analyse