Damrak hoger gesloten

Brexit en handelsbesprekingen China en Verenigde Staten domineren.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 1,5 procent tot 552,18 punten, terwijl de AMX een winst van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1,7 procent.

Europa-breed domineerden vrijdag de Brexit-perikelen en de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. De Britse premier Theresa May wist donderdag de regie in de Britse uittreding te behouden. Het parlement stemde voor het regeringsvoorstel om de EU te verzoeken om uitstel van de Brexit-datum.

Wat de handelsbesprekingen betreft, zei de Amerikaanse president Donald Trump gisteren geen haast te hebben om een deal te sluiten. Hij zei tevens nog steeds weg te kunnen lopen van de onderhandelingen als de voorwaarden hem niet bevallen.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij spreekt terugblikkend op de afgelopen handelsdagen van een opmerkelijk sterke week, wat niet was voorzien. De groene borden op vrijdag zijn het resultaat van de sterke semiconductors, die zich optrekken aan de sterke resultaten van het Amerikaanse Broadcom donderdag nabeurs. Daarnaast zag de markt zich gesteund door de winsten op Wall Street, nadat Boeing meldde binnen tien dagen te komen met een nieuwe software update voor het 737 MAX-toestel. Komende week kijkt de beleggingsadviseur met name uit naar het Fed-rentebesluit op woensdag "hoewel daar bijna alles al wel over gezegd is" en een stemming dinsdag van het Britse Lagerhuis inzake May's Brexitdeal.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vrijdag dat de Nederlandse detailhandel in januari op jaarbasis met 1,6 procent is gegroeid, na een stijging van 2,4 procent in december, terwijl de export in januari met 2,7 procent groeide, terwijl in de laatste twee maanden van 2018 juist sprake was van krimp.

De inflatie in de eurozone bedroeg in februari op jaarbasis 1,5 procent, tegen 1,4 procent in januari.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de New York Fed index voor de industrie in de regio New York in maart is gedaald van 8,8 in februari naar 3,7 in maart. Tevens werd bekend dat de industriële productie in februari is gestegen met 0,1 procent op maandbasis, evenals het aantal vacatures in Amerika in januari, Ook het consumentenvertrouwen liet in maart een stijging zien.

Olie noteerde vrijdag tot 0,6 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1320. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1328 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1302 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 23 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice Europe met een winst van 4,9 procent, gevolgd door ASML en Signify met winsten van 4,7 procent en 2,6 procent.

Galapagos was de sterkste daler van de AEX met een verlies van 1,6 procent. Vopak verloor 0,3 procent.

In de AMX won Flow Traders 0,2 procent. KBC Securities startte met het volgen van de flitshandelaar met een koopadvies en koersdoel van 32,00 euro. Analist Thomas Couvreur gelooft dat de op Exchange Traded Products gerichte handelsstrategie van Flow Traders een aanzienlijk groeipotentieel heeft en dat de penetratie in de Amerikaanse en Aziatische markten nog kan toenemen.

ASMI voerde de lijst echter aan met een winst van 3,3 procent. AMG was een goede tweede, gevolgd door BAM met winsten van achtereenvolgens 2,7 procent en 2,4 procent.

Adyen verloor 2,9 procent en was daarmee de sterkste daler op de tweede rij, terwijl Fugro 1,3 procent inleverde.

Bij de kleinere aandelen ging alle aandacht uit naar de producent van biologische voeding Wessanen. Het Franse PAI Partners en de Amerikaanse investeerder Charles Jobson zijn bereid om 11,50 euro in contanten per aandeel neer te tellen voor een overname van Wessanen. Wessanen voert momenteel gesprekken met de belangstellenden die ondertussen ook in de boeken van het Nederlandse bedrijf mogen kijken. ING gelooft niet in het bod, terwijl KBC juist een hoger bod mogelijk acht. Het aandeel won 19,4 procent tot 11,87 euro.

ForFarmers won 2,6 procent, terwijl Pharming 2,4 procent steeg. Vastned en NSI leverden respectievelijk 1,3 procent en 1,1 procent in.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent hoger op 2.828,06 punten. De Dow Jones index steeg 0,7 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,1 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 15, 2019 12:52 ET (16:52 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse