Dit is waarom Wall Street volgende maand geschiedenis gaat schrijven

Morgen over een maand schrijft Wall Street naar alle waarschijnlijkheid historie. Als er vóór 22 augustus van dit jaar namelijk geen enorme koersval plaatsvindt, is de huidige bullmarkt van de breed samengestelde S&P500, de veruit belangrijkste graadmeter van de beurs van New York, namelijk de langste in de moderne geschiedenis.

Springlevend

Die bullmarkt – jargon voor een periode waarin aandelen 20% of meer waard worden – begon op 9 maart 2009. Sindsdien heeft de S&P500 natuurlijk wel periodes van koersdalingen gekend, maar nooit meer dan met 20%. Daarom is de bullmarkt die ruim negen jaar geleden begon, vandaag de dag nog springlevend.

Tussen maart 2009 en nu maakte de S&P500 in vier jaar eerst alle verliezen goed die beleggers hadden geleden sinds de vorige piek in 2007. Vanf 2013 werden vervolgens vijf jaar lang soms dagelijks of wekelijks nieuwe recordstanden neergezet. De laatste recordstand is overigens relatief lang geleden, namelijk van 26 januari van dit jaar.

Devaluaties

Natuurlijk waren er de afgelopen negen jaar periodes waren de stier het loodje dreigde te leggen. Sterke koersdalingen waren er onder meer in 2011, toen voor de eerste keer een afwaardering plaatsvond van de Amerikaanse kredietwaardigheid. En in 2015, toen de Chinese centrale bank twee opeenvolgende devaluaties doorvoerde.

En nog eind januari, begin februari van dit jaar gingen aandelen wereldwijd, zeker ook op Wall Street, hard onderuit uit angst voor renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank. Maar geen enkele keer verloor de S&P500 in een periode 20% of meer sinds de laatste piek. En iedere keer krabbelde de stier weer op.

Negen van de tien

De  S&P500 is overigens zeker niet de enige belangrijke beursgraadmeter die er een periode van meer dan negen jaar vrijwel onafgebroken stijgingen heeft opzitten. Sterker nog: negen van de tien beurzen in de wereld laten een zelfde soort koersverloop zien, zeker in de westerse wereld.

Zo bereikten de hoofdgraadmeters van Frankfurt, Brussel en Tokio begin 2018 de hoogste standen in vele jaren. En nog vorige maand konden beleggers in Londen, Parijs, Amsterdam en zelfs Milaan nog het glas heffen op de hoogste standen sinds lange tijd. Maar bijna nergens anders waren de koerswinsten zo uitbundig als op Wall Street.

Vermogen

Met slotkoersen van dinsdag behaalde de S&P500 sinds het dieptepunt op 9 maart 2009 welgeteld 308,4% koerswinst. Dat is dus nog zonder het (herbelegd) dividend dat de meeste bedrijven periodiek aan hun aandeelhouders uitkeerden. Er zijn maar weinig manieren waarop beleggers in die jaren hun vermogen harder hadden kunnen laten groeien.

Ter vergelijking: in dezelfde periode hadden indexvolgers in Parijs 114,0%, Londen 114,7%, Brussel 141,2%, Amsterdam 178,3%, Tokio 214,4% en in Frankfurt 243,4% – in dit laatste geval inclusief dividend – kunnen verdienen. De beurs van Mumbai  is in deze periode met 332,4% rendement een van de weinige de het beter deed dan New York.

Nu zijn deze resultaten natuurlijk bijzonder fraai, maar ze zeggen niets over de rendement die beleggers die vandaag instappen in Amerikaanse aandelen kunnen behalen de komende periode. Toch denken wij dat dit op een simpele manier nog kan. Hoe? Lees het in het Verhaal van de Week: De stier op Wall Street lijkt niet te temmen.

The post Dit is waarom Wall Street volgende maand geschiedenis gaat schrijven appeared first on Beleggers Belangen.

Beursnieuws
Advies en Analyse