Europese beurzen hoger rond middaguur

Duitse vertrouwensindex verrast weer.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden dinsdag hoger met vanochtend een goed macrocijfer uit Duitsland.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde rond het middaguur een winst van 0,2 procent op 389,00 punten. De Duitse DAX liet een winst zien van 0,6 procent naar 12.094,50 punten. De Franse CAC 40 noteerde nog vlak met een stand van 5.508,48 punten. De Britse FTSE 100 won dinsdag 0,1 procent naar 7.451,42 punten.

Positief nieuws uit Duitsland betrof de ook dit keer sterker dan verwacht gestegen ZEW-vertrouwensindex.

De werkloosheid van het Verenigd Koninkrijk over februari kwam uit op 3,9 procent gelijk aan het percentage over de eerste maand van het jaar.

De bouwproductie in de eurozone is in februari gestegen met 3,0 procent op maandbasis. Op jaarbasis lag de productie zelfs 5,2 procent hoger.

In de Verenigde Staten staan er voor vandaag twee cijfers op de agenda: de industriële productie over maart en de vertrouwensindex van huizenbouwers over april.

De industriële productie komt in maart op maandbasis naar verwachting 0,2 procent hoger uit, nadat in februari de toename 0,1 procent op maandbasis bedroeg. De capaciteitsbezetting loopt naar verwachting op van 78,2 procent in februari naar 79,2 procent in maart.

De Amerikaanse huizenbouwers hebben in de prognoses vooraf iets meer aan vertrouwen gewonnen. De index loopt vermoedelijk op van 62 naar 63 in april.

Gedurende de middag worden in de Verenigde Staten verder cijfers verwacht van onder andere BlackRock, Johnson & Johnson en Bank of America.

Olie noteerde dinsdag lager. Een mei-future West Texas Intermediate noteerde 0,4 procent in het rood op 63,16 dollar, terwijl voor een juni-future Brent 70,81 dollar moest worden neergeteld, een daling met 0,5 procent.

De euro/dollar noteerde dinsdag op 1,1 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1306 dollar en maandag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1302 dollar op de borden.

Bedrijfsnieuws

Deutsche Lufthansa heeft in het eerste kwartaal van 2019 rode cijfers geschreven. Dit bleek uit een waarschuwing die de luchtvaartmaatschappij maandagavond afgaf. Een belangrijke oorzaak van de rode cijfers was een stijging van de brandstofkosten met 202 miljoen euro. Maar ook overcapaciteit op de Europese markt speelden Lufthansa parten in de vorm van druk op de ticketprijzen. De koers van het aandeel noteerde dinsdag desalniettemin 0,5 procent hoger. Air France-KLM zakte 0,1 procent.

Rio Tinto verlaagde zijn productiedoelstelling voor ijzererts voor dit jaar. Het aandeel Rio Tinto won dinsdag 0,1 procent.

Circa 97 procent van de aandelen Gemalto zijn inmiddels aangemeld onder het bod van Thales. Thales noteerde dinsdag onveranderd.

Royal Dutch Shell en ConocoPhilips hebben de verkoop van hun belangen in het Greater Sunrise gasveld in de Timorzee afgerond. Shell hield een belang van 27 procent en verkocht dit voor 300 miljoen dollar. Verder willen GroenLinks, SP en PvdA door een wetswijziging bereiken dat Shell winstbelasting gaat betalen. Dit schreef het Nederlandse dagblad Trouw dinsdag. De koers van het energieconcern leverde 0,5 procent in.

De Duitse markt kende dinsdag duidelijk meer plussen dan minnen, waarbij de lijst van de eerste groep werd aangevoerd door ThyssenKrupp, dat 2,9 procent kon bijschrijven. RWE en E.ON verloren 1,6 en 0,6 procent.

Zalando werd 10,6 procent duurder. Zalando verwacht dat de aangepaste winst voor rentes en belastingen in het eerste kwartaal van 2019 hoger uitvalt dan waar de markt vanuit gaat. Terwijl analisten op een verlies van 10 miljoen euro rekenen, denkt Zalando op enkele miljoenen euro's in de plus uit te komen.

In Parijs domineerden de winnende fondsen met een stijging van 2,5 procent voor Publicis Groupe. Vivendi leverde 2,5 procent in.

In Londen noteerde alleen Pearson een verlies van iets meer dan een procent, terwijl de overige dalers het verlies tot minder dan een procent wisten te beperken. Daarmee noteerde ook hier bij de hoofdgraadmeter het overgrote deel een plus met aan kop Prudential dat 2,1 procent steeg.

Een boete van in totaal 1,3 miljard dollar uit Amerika voor UniCredit vanwege het schenden van sancties en te weinig controle op dochtermaatschappijen, leverde het aandeel een plus van 1,6 procent op.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,4 procent in het groen.

De breed samengestelde S&P 500 index daalde maandag 0,1 procent naar 2.905,58 punten, terwijl de Dow Jones index ook 0,1 procent prijsgaf op 26.384,77 punten en de Nasdaq index eveneens 0,1 procent inleverde op 7.976,01 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 16, 2019 06:10 ET (10:10 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse