Europese beurzen lager rond middaguur

Amerikaanse inflatie in focus.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden woensdag lager en volgen daarmee Wall Street dat dinsdag al een stapje terug deed en ook woensdag een licht lagere opening tegemoet gaat.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde woensdag rond het middaguur een verlies van 0,5 procent op 378,80 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,4 procent naar 12.109,80 punten. De Franse CAC 40 noteerde een verlies van 0,5 procent met een stand van 5.379,26 punten. De Britse FTSE zakte woensdag 0,5 procent naar 7.364,57 punten.

De meeste aandacht gaat woensdag naar verwachting uit naar de consumentenprijzen van de Verenigde Staten. Volgende week komt de Federal Reserve bijeen voor een beleidsvergadering.

Vanochtend vroeg kwamen er al in Azië al enkele macro-economische cijfers naar buiten. In Japan bleken de machine-orders in april na een krimp met 4,3 procent in maart, met eenzelfde percentage weer te zijn opgelopen.

De Chinese consumentenprijzen stegen in mei op jaarbasis 2,7 procent, een versnelling ten opzichte van de stijging met 2,5 procent in april. De producentenprijzen bleven daar beduidend op achter met een stijging op jaarbasis met 0,6 procent in mei, waar in april nog een stijging op jaarbasis van 0,9 procent werd gerapporteerd.

In de Verenigde is het ook woensdag relatief rustig, met halverwege de middag de consumentenprijzen, eveneens over mei, en in de tweede middaghelft de wekelijkse olievoorraden over de week die eindigde op 8 juni. Olie noteerde woensdag fors lager. Een juli-future West Texas Intermediate noteerde 2,4 procent in het rood op 51,98 dollar, terwijl voor een augustus-future Brent 60,92 dollar werd betaald, een daling van 2,2 procent.

Woensdag krijgt ECB-bestuurslid Benoit Coeuré het woord bij een bijeenkomst van de Bond Market Contact Group.

De euro/dollar noteerde op 1,1333. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1331 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1330 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Axel Springer heeft van KKR een bod ontvangen van 63,00 euro per aandeel. De koers van het aandeel van het uitgeversconcern noteerde woensdag 12,1 procent hoger.

De technische problemen die het Duitse BASF ondervindt bij de productie van vitamine A zal waarschijnlijk het bedrijfsresultaat (EBITDA) van de Nederlandse concurrent DSM stuwen, zo meldden analisten van JPMorgan woensdag in reactie op de productieproblemen bij het Duitse chemieconcern. De koers van het aandeel DSM noteerde woensdag in Amsterdam 1,2 procent hoger, BASF zakte Frankfurt 1,1 procent.

Het Spaanse Inditex zag de omzet en winstgevendheid in het afgelopen kwartaal oplopen en handhaafde zijn outlook voor het gehele boekjaar. Inditex won 0,9 procent.

In tegenstelling tot dinsdag rond het middaguur noteerden op de belangrijkste Europese beurzen de hoofdaandelen overwegend lager. In Londen bleef dinsdag bijvoorbeeld Fresnillo wat achter bij de sterke stijging voor aandelen van mijnbouwers, woensdag dikt juist dit aandeel 2,8 procent aan.

Banken hadden het lastig. Het Italiaanse Banco BPM daalde 2,4 procent en BPER Banca 2,7 procent. Uni Banca werd 2,2 procent goedkoper. Ook in Parijs behoorden de banken tot de grootste dalers, met bijvoorbeeld een verlies van 1,5 procent voor Credit Agricole. In Frankfurt verloor Deutsche Bank 2,4 procent. Het Spaanse Banco de Sabadell leverde 2,5 procent in.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag vermoedelijk een licht lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,2 procent in het rood.

De S&P 500 daalde dinsdag fractioneel tot 2.885,72 punten. De Dow Jones index leverde 0,1 procent in en sloot op 26.048,51 punten. De Nasdaq eindigde nipt onder de slotstand van maandag op 7.822,57 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 12, 2019 06:03 ET (10:03 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse