Europese beurzen openen lager

Ook Wall Street in het rood.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet.

IG Markets voorziet een openingsverlies van 52 punten voor de Duitse DAX, een min van 11 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 29 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa sloten vrijdag in mineur na zwakke Europese macro-data, die de zorgen over een economische groeivertraging versterkten.

"De Franse industrie en dienstensector krimpen, terwijl de activiteit van de Duitse industrie op zijn laagste niveau noteert sinds juli 2012. Alle aandacht richt zich op de Brexit, maar de eurozone heeft het moeilijk en het laatste wat continentaal Europa kan gebruiken is een no-deal Brexit", zei marktanalist David Madden van CMC Markets.

De samengestelde inkoopmanagersindex voor de eurozone daalde van 51,9 in februari naar 51,3 in maart. De separate Europese indices lieten een verdeeld beeld zien. De bedrijvigheid van de Duitse economie is in maart minder hard gegroeid, vooral doordat de industrie steeds harder krimpt. In Frankrijk is de activiteit in zowel de dienstensector als de industrie in maart omgeslagen vaan een groei naar een krimp.

Terwijl de Europese aandelenmarkten onder druk kwamen te staan, kochten beleggers juist obligaties, waardoor de Duitse tienjaarsrente onder de 0 procent kwam.

Door de zwakke economische cijfers, hadden beleggers voor even minder oog voor de Brexit-perikelen die het sentiment blijven domineren.

De Britse premier Theresa May slaagde er voor het weekend in om een kort uitstel af te dwingen bij de overige EU-lidstaten, mits haar deal wordt aanvaard door het Britse Lagerhuis. Lukt dat, dan is er tot en met 22 mei de tijd om een ordentelijke Brexit te regelen. Slaagt May er niet in om haar deal door het Britse parlement te loodsen, dan lijkt het einde verhaal en vertrekt het VK uit de EU zonder deal.

"Daarmee is een no-deal scenario niet uit beeld", aldus marktanalist Stefan Koopman van Rabobank.

Deze week brengt May haar deal mogelijk voor een derde maal in stemming in het House of Commons.

Bedrijfsnieuws

Thomas Cook heeft het plan om 320 banen te schrappen en 21 vestigingen te sluiten in een poging de operaties in het Verenigd Koninkrijk te stroomlijnen. Het aandeel verloor 2,5 procent.

Nokia leverde 5,1 procent in, nadat het concern waarschuwde voor mogelijke boetes, aangezien het bedrijf zich geconfronteerd ziet met compliance-kwesties,

Easyjet gaf vrijdag aan klaar te zijn voor een plan dat voorziet in onvoorziene omstandigheden in het geval het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zonder overeenkomst verlaat. Het plan bevat onder meer een verval van stemrecht voor een bescheiden deel van de aandeelhouders op basis van anciënniteit. Het aandeel leverde vrijdag 1,6 procent in.

MillerCoors sleept AB InBev voor de rechter omdat het een advertentiecampagne ter waarde van 13 miljoen dollar tijdens de Super Bowl zou hebben getoond om mensen af te schrikken van de merken Miller Lite en Coors Lite. Dit schreef persbureau Bloomberg vrijdag op basis van een klacht die Miller indiende in Madison. Het aandeel AB InBev zakte vrijdag 2,3 procent.

Vanwege de dalende inkoopmanagersindices hadden de vroeg-cyclische uitzenders het lastig. Randstad daalde 4,9 procent en Adecco verloor 2,5 procent.

In Frankfurt vielen de koerswinsten van E.ON en RWE op. Die stegen respectievelijk 0,3 en 3,3 procent.

Euro STOXX 50 3.082,51 (-1,2%)

STOXX Europe 600 376,03 (-1,2%)

DAX 11.364,17 (-1,6%)

CAC 40 5.269,92 (-2,0%)

FTSE 100 7.207,49 (-2,0%)

SMI 9.319,42 (-1,4%)

AEX 543,90 (-1,2%)

BEL 20 3.588,73 (-1,8%)

FTSE MIB 21.078,76 (-1,4%)

IBEX 35 9.199,40 (-1,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag in het rood.

Vrijdag sloten de Amerikaanse beurzen in New York flink lager. Op weekbasis verloren de drie indexen gemiddeld 0,7 procent.

Tot nu toe bewogen de aandelen- en obligatiemarkten dit jaar in tegengestelde richting. Dat was zorgwekkend volgens marktkenners omdat de yields op obligaties horen te stijgen wanneer de markt vertrouwen heeft in de groeivooruitzichten. Nu dalen die yields.

"Het bevestigt de trend van zwakkere economische data waar de markt en de centrale bank nu gedwongen rekening mee moeten houden", aldus marktstrateeg Matt Cairns van Rabobank.

Een ander zorgwekkende ontwikkeling is het feit dat de korte Amerikaanse rente vrijdag hoger stond dan de langlopende rente. Dat is een recessie-alarm, volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank. De driemaandsrente noteerde vrijdag op 2,47 procent. De tienjaarsrente op 2,45 procent. Dat de driemaandsrente hoger noteerde, gebeurde voor het laatst in 2007.

Fed-bestuurslid James Bullard, die stemrecht heeft binnen het beleidscomité, noemde deze inverse rentecurve licht zorgwekkend en hopelijk van tijdelijke aard. Wel houdt Bullard, voorzitter van de St. Louis Fed, vertrouwen in de Amerikaanse economie. Hij ziet echter geen reden om de rente op korte termijn te verhogen.

Amerikaanse macrodata waren vrijdag gemengd. De bestaande woningverkopen stegen, net als de groothandelsvoorraden. Uit de inkoopmanagersindex van ISM bleek echter dat de industrie en dienstensector in maart minder sterk zijn gegroeid. Verder bleek het Amerikaanse begrotingstekort nog nooit zo hoog in de maand februari. De uitgaven stegen vorige maand harder dan de inkomsten.

De olieprijs is vrijdag gedaald. Een vat West Texas Intermediate werd op een settlement van 59,04 dollar, 0,94 dollar of 1,6 procent goedkoper. Op weekbasis verloor de olieprijs ongeveer een half procent aan waarde.

Volgens analist Balint Balazs van Schneider Electric ligt er wel een bodem onder de olieprijs vanwege de afgesproken productieverlagingen van de OPEC en een aantal landen buiten het kartel. Ook Amerikaanse sancties gericht tegen Iran en Venezuela zijn goed voor de olieprijs, vanwege mogelijke productieverstoringen.

Bedrijfsnieuws

Nike verloor 6,6 procent, ondanks beter dan verwachte resultaten in het derde kwartaal van zijn lopende boekjaar. De outlook voor het huidige kwartaal stelde de markt echter teleur.

De omzet van juweliersketen Tiffany liep in het afgelopen kwartaal terug, onder meer vanwege een zwakkere vraag onder lokale klanten en een daling van het aantal Chinese toeristen. De winst liep wel op en was beter dan verwacht. Het aandeel steeg 3,2 procent.

Spijkerbroekenfabrikant Levi Strauss zag de beurskoers na de IPO van donderdag een dag later weer wat teruglopen, tot 22,12 dollar. Dat betekende een daling van 1,3 procent.

Autofabrikanten stonden onder druk, waarbij General Motors 2,4 procent daalde en Fiat Chrysler 3,3 procent. Laatstgenoemde zou eerder dit jaar een fusievoorstel van het Franse Peugeot hebben afgewezen.

Ook financials gingen onderuit. Goldman Sachs daalde 2,9 procent, JPMorgan verloor 3,0 procent en Citigroup leverde zelfs 4,6 procent in.

S&P 500 index 2.800,71 (-1,9%)

Dow Jones index 25.502,32 (-1,8%)

Nasdaq Composite 7.642,67 (-2,5%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag stevig lager.

Nikkei 225 20.954,45 (-3,1%)

Shanghai Composite 3.073,91 (-1,0%)

Hang Seng 28.618,04 (-1,7%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde maandagochtend op 1,1300. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdagavond verhandelde het muntpaar op 1,1301.

USD/JPY Yen 109,95

EUR/USD Euro 1,1300

EUR/JPY Yen 124,27

MACRO-AGENDA:

10:00 Ifo ondernemersvertrouwen - Maart (Dld)

13:30 Chicago activiteitsindex - Februari (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

00:00 ING Groep - Beleggersdag

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 25, 2019 02:04 ET (06:04 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse