Europese beurzen sluiten hoger

Positieve afsluiting van roerige Brexit-week.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd en behaalden op weekbasis een mooie winst.

De STOXX Europe 600 index steeg 0,7 procent en sloot op 381,10 punten. De Duitse DAX eindigde op een slot van 11.685,69 punten, 0,9 procent in de plus. De Franse CAC 40 sloot 1,0 procent hoger op 5.405,32 punten en voor de FTSE 100 restte op een slot van 7.228,28 punten, een winst van 0,6 procent.

Op weekbasis steeg de pan-Europese Stoxx 600 bijna 3 procent en de Duitse DAX circa 2 procent.

Het was een roerige handelsweek in Europa, waarbij er vooral aandacht was voor de Brexit-perikelen in het Verenigd Koninkrijk. Donderdag stemde het Britse Lagerhuis in met het uitstellen van een vertrek uit de Europese Unie. Hoe lang dit uitstel zal zijn, hangt af van wat er volgende week gebeurt, wanneer Theresa May haar plan voor een derde maal voorlegt aan het parlement voor een meaningful vote.

"Als dat weer een nederlaag wordt, dan dreigt een lange verlenging met zo'n twee jaar", aldus marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group. "Wint ze de stemming, dan is er slechts een korte, technische verlenging nodig."

Volgens Lawler is May's strategie dat eurosceptische parlementariërs mogelijk toch haar deal kiezen om een lang uitstel van Brexit te voorkomen. Mocht het toch uitdraaien op een lange verlenging, dan zal de EU hier unaniem mee akkoord moeten gaan.

De Chinese overheid heeft een wet goedgekeurd waarmee de gedwongen overdracht van technologie van buitenlandse bedrijven wordt bemoeilijkt. Hiermee hoopt Beijing een van de pijnpunten weg te nemen die een handelsakkoord met de VS in de weg staat. Volgens de laatste berichten verlopen de handelsbesprekingen tussen Amerika en China nog altijd positief.

Ondertussen lijkt Europa nog weinig trek te hebben in handelsbesprekingen met de VS. Het Europees Parlement stemde deze week met een kleine meerderheid tegen het opstarten van zulke gesprekken. Trump dreigde deze week met Amerikaanse importheffingen op "heel veel" Europese producten als de Europeanen niet naar de onderhandelingstafel komen.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de inflatie in de eurozone conform een eerdere raming in februari is uitgekomen op 1,5 procent. De kerninflatie verzwakte licht, tot 1,0 procent.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa op 1,1320 dollar, vrijwel stabiel ten opzichte van vrijdagochtend vroeg. Het Britse pond noteerde ten opzichte van de euro en dollar ongeveer 0,3 procent hoger.

Olie werd iets goedkoper. Een vat West Texas Intermediate daalde 0,2 procent op 58,49 dollar per vat. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) voorziet in 2019 nog altijd een stabiele groei van de vraag naar olie, maar waarschuwde wel voor een onzekere periode voor de wereldeconomie.

Bedrijfsnieuws

Hennes & Mauritz zag de omzet in het eerste kwartaal met 10 procent toenemen. Dat was beter dan verwacht. Het aandeel daalde bijna 5 procent.

BMW heeft de winstgevendheid over 2018 flink onder druk zien komen te staan en kwam ook met een voorzichtige outlook. De koers van het aandeel steeg circa een half procent.

Volkswagen maakte bekend dat een aanklacht van de Amerikaanse toezichthouder SEC tegen de autobouwer en een voormalige CEO wettelijk en feitelijk niet klopt. Daarom zal men zich verzetten tegen eventuele boetes. Het aandeel Volkswagen verloor 0,2 procent.

Eni wil via dividend en aandeleninkoopprogramma's de komende vier jaar kapitaal aan zijn aandeelhouders teruggeven, meldde het Italiaanse olieconcern vrijdag. Bij een prijs boven de 65 dollar per vat Brent wil Eni per jaar 800 miljoen euro aan eigen aandelen inslaan. Eni steeg 0,3 procent op het nieuws.

Het positieve effect van sterke cijfers van de Amerikaanse chipmaker Broadcom waaide over naar Europa. STMicroelectronics won bijna 5 procent in Parijs en ASML dikte bijna 5 procent aan in Amsterdam.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerde Wall Street in het groen. De Dow Jones index en S&P 500 index stegen 0,7 procent. De Nasdaq steeg 1,0 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 15, 2019 13:37 ET (17:37 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse