Groene koersenborden op Wall Street

Handelsoptimisme houdt aan.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street ligt donderdag op koers voor een hoger slot. Met nog een paar uur handel te gaan, stijgt de S&P 500 0,6 procent, wint de Dow Jones index 0,5 procent en staat de Nasdaq 0,6 procent in de plus.

Optimisme over de handelsbetrekkingen tussen de Verenigde Staten en China helpt momenteel het sentiment. In aanloop naar de gesprekken die voor oktober gepland staan, zijn er over en weer gestes van Washington en Beijing.

Nadat China een aantal Amerikaanse producten al vrijstelde van nieuwe importsancties, wil het land nu mogelijk ook weer sojabonen en varkensvlees uit de VS importeren. Amerika op zijn beurt stelt een aangekondigde verhoging van de importheffingen uit met twee weken.

Tevens wil China de agenda voor de handelsbesprekingen inperken en zaken als nationale veiligheid even laten voor wat het is, om zo de impasse in de besprekingen te doorbreken.

In Europa stond de handel donderdag vooral in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De vraag was niet of de ECB stimuleringsmaatregelen aan zou kondigen, maar vooral hoe groot de zogeheten bazooka zou zijn die voorzitter Mario Draghi zou afvuren. Groot, luidde het algemene oordeel, met een al verwachte verdere verlaging van de negatieve depositorente en een nieuw QE-programma.

Dit viel ook de Amerikaanse president Donald Trump op. De ECB handelt snel, zei de president op Twitter. "Ze slagen er in de euro te verzwakken tegenover een erg sterke dollar. Dat raakt de Amerikaanse export", aldus Trump. De euro, de dag nog gestart rond de 1,10 dollar, daalde na het rentebesluit van de ECB inderdaad tot laag in de 1,09. Donderdagavond verhandelde de euro/dollar echter alweer op 1,1085.

Met het ECB spektakel achter de rug, verschuift de aandacht naar het rentebesluit van de Federal Reserve, volgende week woensdag. Trump zou graag zien dat de Amerikaanse rente ook naar nul, of zelfs daaronder, gaat. Die kans lijkt klein maar een volgende renteverlaging van 25 basispunten is zo goed als zeker.

De recente ontwikkelingen in het monetair beleid, het handelsoverleg [tussen de VS en China] en economische data "zijn positief en geven aandelen de waarde die ze momenteel ook horen te hebben", vindt marktstrateeg Oliver Pursche van Bruderman Asset Management.

Op macro-economisch vlak stonden er donderdag enkele macro-cijfers op het programma. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 7 augustus gedaald tot 204.000. Een week eerder stond de teller op 219.000.

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in augustus conform verwacht licht gestegen, waarbij de kerninflatie iets sterker dan verwacht opliep. Op maandbasis bedroeg de prijsstijging 0,1 procent, zoals vooraf was voorspeld, na een stijging met 0,3 procent in juli.

Olie werd circa 1,5 procent goedkoper. Het Internationaal Energieagentschap houdt vast aan zijn verwachting dat de vraag naar olie dit en volgend jaar minder sterk groeit. Dit bleek donderdag uit het maandrapport van het agentschap. Mogelijk wil Trump de Iraanse sancties verlichten en dat zou betekenen dat het olie-aanbod weer stijgt. Het IEA riep de OPEC in zijn maandrapport ook dringend op om meer te snijden in de productie van het kartel.

Bedrijfsnieuws

Oracle heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een minder hoge omzet behaald dan verwacht. Co-CEO Safra Catz sprak desalniettemin van een goede start van boekjaar 2020 en gaf aan een dubbelcijferige groei van de aangepaste winst te verwachten voor heel het jaar. De andere CEO van Oracle, Mark Hurd, maakte woensdag bekend dat hij tijdelijk verlof neemt vanwege gezondheidsredenen. Het aandeel noteert donderdag 4,6 procent in het rood.

Hertz Global Holdings wint 3,1 procent nadat miljonair Carl Icahn zijn positie in het autohuurbedrijf uitbreidde naar 30,1 procent.

AT&T daalt 1,4 procent nadat de telecomgigant zei dat de omzet uit WarnerMedia met 400 miljoen dollar zal zakken doordat de vergelijkingsbasis moeilijk zal worden ten opzichte van een sterke tweede jaarhelft van 2018.

Kroger heeft in het tweede kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De aangepaste winst kwam beter uit dan verwacht en de outlook werd bevestigd. Het aandeel wint 0,8 procent.

Broadcom opent donderdag na het slot van Wall Street de boeken. In aanloop stijgt het aandeel 0,8 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 12, 2019 13:30 ET (17:30 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse