Londense beurs uitblinker in Europa

Goed en slecht nieuws wisselden elkaar af.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag hoger gesloten, waarbij de Britse beurs profiteerde van het dalende pond.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index won vrijdag 0,4 procent en noteerde op 384,29 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,9 procent naar 12.430,88 punten. De Franse CAC 40 noteerde een plus van 0,8 procent met een stand van 5.494,17 punten.

Volgens analist Corne van Zeijl van Actiam was er goed nieuws over het handelsconflict tussen de VS en China. Er lijkt toch meer onderhandelingsruimte dan wellicht aanvankelijk gedacht.

Donderdag kwam het bericht dat China de importheffingen op goederen van andere handelspartners dan de VS juist wil verlagen. "Dat doen ze slim. Op die manier drijft de politiek van president Donald Trump de rest van de wereld in de armen van China", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. "Dit zal de door het conflict tussen de VS en China krimpende wereldhandel misschien niet helemaal compenseren, maar het is wel een positieve ontwikkeling voor de wereldwijde groei."

De inkoopmanagersindices lieten daarentegen een negatief beeld zien, aldus Van Zeijl.

In de eurozone daalde de inkoopmanagersindex van 54,5 naar 54,2. Volgens econoom Chris Williamson van Markit stagneerde de bijdrage uit de export bijna, waardoor het een van de meest beroerde maanden in bijna twee jaar werd.

De groei van de Franse economie over het tweede kwartaal bleef stabiel met een groei van 0,2 procent.

Een toespraak van de Britse premier Theresa May zette het pond onder druk. Volgens May is er een impasse in de onderhandelingen en is geen deal beter dan een slechte deal. De Londense beurs steeg 1,7 procent.

May toonde volgens marktanalist David Madden van CMC Markets opnieuw haar wapens en herhaalde haar standpunten. Handelaren rekenen volgens Madden niet langer op een akkoord binnen afzienbare tijd.

De euro/dollar noteerde op 1,1740. Bij begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1786. Voor een euro ontvangt men inmiddels 0,8975 pond.

Bedrijfsnieuws

De raad van bestuur van ArcelorMittal in Zuid-Afrika heeft vrijdag Avinash Desmond Maharaj benoemd tot financieel directeur. Het aandeel ArcelorMittal boekte vrijdag een winst van 1,0 procent.

Royal Dutch Shell heeft een langjarig contract gewonnen voor het leveren van LNG aan een Chinees bedrijf dat bouwt aan een energiecentrale in Panama. Dit schreef persbureau Reuters vrijdag op basis van adviseurs betrokken bij het project. Het bedrijf is verder in gesprek over de verkoop van activiteiten in de Golf van Mexico, aldus Bloomberg donderdagavond op basis van bronnen. Het aandeel Shell noteerde een procent hoger.

Berichtgeving dat Uber zou overwegen Deliveroo te kopen zorgde voor een koersdaling van bijna vijf procent voor sectorgenoot Just Eat. Het Nederlandse Takeaway beperkte de schade tot ongeveer een procent.

Het Belgische Nyrstar daalde 36 procent na het afgeven van een winstwaarschuwing. Nyrstar waarschuwde dat het onderliggende bedrijfsresultaat in de tweede helft van het jaar substantieel lager zal zijn dan in de eerste helft, nadat de resultaten in het derde kwartaal werden gedrukt door ongunstige marktomstandigheden, met name de lage zinkprijzen en historisch lage verwerkingsprijzen.

UBS bracht verschillende aandelen in beweging door deze voortaan te gaan volgen. De Zwitserse bank startte met het volgen van modehuis Hermès International met een koopadvies en een koersdoel van 600 euro. Het aandeel steeg 1,7 procent.

Het Italiaanse Banca Mediolanum kreeg van UBS ook een eerste koopaanbeveling met een koersdoel van 7,60 euro. Het aandeel won 1,9 procent.

De Italiaanse vermogensbeheerder Azimut Holding werd door UBS in eerste instantie op Neutraal geplaatst met een koersdoel van 13,00 euro. Azimut verloor 1,4 procent lager.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 21, 2018 13:09 ET (17:09 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse