Nieuwe regels voor techbedrijven? Facebook is er gek op!

Even werd het spannend: zou Mark Zuckerberg zijn bezoek aan het Amerikaanse Congres ongeschonden doorkomen? Ja dus. De Facebook-ceo vond het tijdens zijn verhoor in de Senaat zelfs niet nodig om pauze te nemen, omdat hij wel zin had in nog een paar vragen.

Zuckerberg leek dus niet erg onder de indruk van het kruisverhoor. Waarom zou hij ook? Want of al die politici nu nieuwe regels voor Facebook en de andere techreuzen bedenken of niet, de kans is groot dat deze bedrijven er alleen maar baat bij zullen hebben. Of zou het toeval zijn dat Zuckerberg en andere topmanagers uit de technologiesector zelf pleiten voor meer regelgeving?

Reguleren beïnvloedt concurreren

Nee, dat is geen toeval, constateert Beleggers Belangen in het Verhaal van de Week. Hoe dat zit? Heel simpel: de kosten die bedrijven moeten maken om nieuwe regelgeving na te leven, zijn voor giganten als Alphabet, Amazon en Facebook een stuk beter te dragen dan voor hun kleinere branchegenoten. Een flink deel van deze kosten ligt namelijk vast, ongeacht de omvang van het bedrijf. Daardoor is naleving voor kleine bedrijven relatief duur, en dat ondergraaft hun concurrentiepositie. Een effect van extra regulering kan dus zijn dat het voor grote bedrijven makkelijker concurreren wordt. Zoiets noemt men een perverse prikkel.

Beleggers hoeven zich dus niet zo veel zorgen te maken over Facebook, Apple, Amazon of Alphabet. Ook al niet omdat deze grote bedrijven, in tegenstelling tot veel kleintjes, het geld en de tijd hebben om nieuwe regels effectief te omzeilen. Ook hier zijn ze dus in het voordeel. We zien, kortom, geen enkele reden om de aandelen van de techreuzen in de uitverkoop te doen. En zeker Facebook niet.

The post Nieuwe regels voor techbedrijven? Facebook is er gek op! appeared first on Beleggers Belangen.

Beursnieuws
Advies en Analyse