Olieprijs hoger gesloten

Opec verhoogt productie.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag hoger gesloten, nadat de OPEC besloot de productie te verhogen, maar minder dan werd gevreesd.

Vrijdag kwam de OPEC in Wenen bijeen voor zijn halfjaarlijkse vergadering met als belangrijkste agendapunt de toekomst van het productieverlagingsakkoord, dat begin 2017 werd geïmplementeerd. Tijdens de bijeenkomst werd besloten dat er dagelijks 1 miljoen vaten meer olie mogen worden opgepompt, "maar dat is op papier, in de praktijk betekent dit zo'n 600.000 vaten, omdat lang niet elk lid ook kan verhogen", aldus energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO.

De productieverhoging is minder dan sommige deelnemers hadden gewild. Rusland drong aan op 1,5 miljoen vaten extra per dag. De circa 600.000 vaten bedragen ongeveer een half procent van de wereldwijde vraag. Het is ook minder dan wat sommige handelaren hadden verwacht.

In 2016 kwamen de OPEC en een aantal niet-OPEC-landen, overeen om de productie te verlagen met circa 1,8 miljoen vaten per dag in een poging het mondiale overschot terug te dringen en de alsmaar dalende olieprijs een extra steun in de rug te geven. Het oliekartel slaagde in zijn opzet.

De afgelopen maanden produceerden sommige landen zelfs minder dan de door hen toegezegde productieverlagingen. De lidstaten kwamen vrijdag overeen de naleving te versoepelen.

Iran dreigde het akkoord tegen te houden. Teheran is bezorgd dat als de OPEC de output zou verhogen, andere leden uiteindelijk marktaandeel zouden stelen van Iran.

Saoedi-Arabië en enkele OPEC-bondgenoten wilden de productie echter minder hard verhogen dan Rusland. De Saoedische minister van Energie, Khalid al-Falih, introduceerde donderdag een productieverhoging van 1 miljoen vaten per dag als doelstelling.

Nadat de wereldwijde economische groei dit jaar versnelde, steeg ook de vraag naar olie. Grote productieonderbrekingen in Venezuela en de dreiging dat de aanvoer van Iraanse ruwe olie wordt verstoord door nieuwe Amerikaanse sancties, stuwden de olieprijs aanzienlijk hoger. Vorige maand noteerde de olieprijs op 80 dollar per vat, tegenover 25 dollar per vat slechts een paar jaar geleden.

Het akkoord heeft echter nog niet de definitieve officiële goedkeuring van Rusland en de overige niet-OPEC-partners. De OPEC en deze producenten ontmoeten elkaar op zaterdag.

Een augustus-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag 4,6 procent, ofwel 3,04 dollar, hoger op 68,58 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 22, 2018 14:52 ET (18:52 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse