Olieprijs hoger gesloten

IEA stelt groeiprognoses wereldwijde vraag opwaarts bij.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag hoger gesloten, na een positief rapport van het Internationaal Energie Agentschap.

Het IEA verhoogde in zijn maandelijkse rapport zijn groeiprognoses voor de vraag naar ruwe olie wereldwijd, waardoor de bezorgdheid over het remmende effect van de wereldwijde handelsspanningen afnamen.

Het agentschap verhoogde zijn groeiprognoses voor de wereldwijde vraag naar olie met 110.000 vaten per dag tot 1,5 miljoen vaten per dag. Voor 2018 handhaafde de IEA zijn outlook voor de groei van de mondiale vraag naar olie met 1,4 miljoen vaten per dag.

In het maandelijkse rapport werd tevens vermeld dat het wereldwijde aanbod vorige maand met 300.000 vaten per dag is gestegen, voornamelijk vanwege de hogere productie in Rusland en de hogere OPEC-productie.

"Het is positiever dan negatief vanwege de herziene vraag", zei marktanalist Tamas Varga van PVM.

Daarnaast volgde de markt met argusogen de valutacrisis in Turkije en het mogelijk effect op de mondiale economische groei. De Turkse lire schommelde gedurende de dag rond zijn laagste niveau ooit ten opzichte van de dollar.

Een tweede punt van focus blijven de handelsperikelen tussen de Verenigde Staten en belangrijke handelspartners als China en de Europese Unie. Beleggers vrezen dat een verdere escalatie van het conflict de wereldwijde groei kan beïnvloeden.

De september-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,82 dollar hoger, ofwel 1,2 procent, op 67,63 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 10, 2018 14:50 ET (18:50 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse