Olieprijs hoger gesloten

Prijs van ruwe olie sloot op weekbasis 0,7 procent hoger.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag hoger gesloten, ondanks het feit dat OPEC de ramingen voor de olievraag voor de tweede keer in drie maanden neerwaarts bijstelde.

Het oliekartel wees daarbij op de onzekerheden als gevolg van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

OPEC voorziet dit jaar een stijging van de wereldwijde olievraag van 1,1 miljoen vaten per dag, wat een neerwaartse bijstelling betekent van 40.000 vaten per dag. Het oliekartel motiveerde de verlaging op basis van de onverwachte stijging van de Amerikaanse ruwe olievoorraden en de grotere schommelingen in de vraag veroorzaakt door de handelsspanningen en tekenen van een vertraging van de wereldwijde economische groei.

Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 9 augustus zijn gestegen met 1,6 miljoen vaten tot 440,5 miljoen vaten.

Het oliekartel stelde ook zijn verwachtingen voor het aanbod in 2019 en 2020 van niet-OPEC-landen neerwaarts bij. OPEC verwacht in 2019 een groei van het aanbod van niet-OPEC-leden van 1,97 miljoen vaten per dag, wat een neerwaartse bijstelling markeert van 72.000 ten opzichte van de ramingen vorige maand. De daling is het resultaat van een lager dan verwachte productie in de Verenigde Staten, Brazilië, Thailand en Noorwegen. Voor 2020 werd de verwachting neerwaarts bijgesteld met 50.000 vaten per dag naar een groei met 2,39 miljoen vaten per dag.

"Er blijven grote onzekerheden bestaan", aldus OPEC in het rapport met betrekking tot de wereldeconomie. "Hoewel de prognoses momenteel geen verdere risico's met zich meebrengen totdat ze zich daadwerkelijk voordoen, waarbij het met name van belang is dat handelsgerelateerde problemen niet verder escaleren."

"De prijzen stonden afgelopen week sterk onder druk vanwege de nieuwsstroom rond het handelsconflict en de zorgen over een mogelijke recessie en wij verwachten dat de risico's aan de vraagkant de markt voor ruwe olie op de korte termijn zullen blijven domineren", aldus Jason Gammel van Jefferies.

De bereidheid van Saoedi Arabië, de grootste producent van OPEC, "om de productie indien nodig verder te verlagen, is waarschijnlijk een maatregel geworden met minimale effecten om de prijzen op het huidige niveau te stabiliseren", analist Vincent Mivelaz van Swissquote.

De september-future voor een vat ruwe olie steeg vrijdag 0,7 procent, ofwel 0,40 dollar, op de New York Mercantile Exchange, tot 54,87 dollar. Op weekbasis sloot de olieprijs ook 0,7 procent hoger.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 16, 2019 14:45 ET (18:45 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse