Olieprijs schiet omhoog

Amerika stopt met vrijstellingen Iraanse olie-import.

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is maandag behoorlijk gestegen. Op een settlement van 65,70 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,70 dollar of 2,7 procent duurder.

Onzekerheid over het effect van Amerikaanse sancties op olielanden als Iran en Venezuela plus de opgelaaide burgeroorlog in Libië ondersteunen momenteel de olieprijs.

Dat werd maandag benadrukt door de marktreactie op het nieuws dat Verenigde Staten stoppen met het verlenen van vrijstellingen aan een achttal landen die nog Iraanse olie importeerden ondanks Amerikaanse sancties.

"Het is voorspelbaar dat de olieprijzen stijgen [op het nieuws over het stopzetten van Amerikaanse vrijstellingen op Iraanse import]", volgens vermogensbeheerder Stephen Innes van SPI Asset Management. "Maar gaan we daarmee ook het kruitvat dat het Midden-Oosten heet opnieuw zien exploderen?"

Afgelopen zomer legde de VS hernieuwde sancties op omdat Teheran zich niet zou houden aan de afspraken omtrent zijn nucleaire programma. In november kwamen daar ook sancties bij op Iraanse olie.

Destijds verleende Washington nog wel uitstel van 180 dagen aan China, India, Turkije, Japan, Italië, Griekenland, Taiwan en Zuid-Korea, mits zij binnen die periode maatregelen zouden nemen om de import van Iraanse olie af te bouwen.

Het Witte Huis zei maandag dat de VS, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zich zullen inspannen om te zorgen dat de mondiale oliemarkten bevoorraad blijven wanneer alle Iraanse olie uit de markt verdwijnt. Dat drukte de olieprijs niet.

Landen als China, India en Turkije zijn grote afnemers van Iraanse olie en hadden erop gerekend dat hun vrijstellingen zouden worden verlengd. Italië, Griekenland en Taiwan zouden de import van olie uit Iran al hebben afgebouwd tot nul.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 22, 2019 14:45 ET (18:45 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse