Olieprijs stijgt opnieuw

Conflict met Iran houdt gemoederen bezig.

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is maandag verder gestegen vanwege de steeds verder toenemende geopolitieke spanningen in de Straat van Hormuz.

Op een settlement van 56,22 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 1,1 procent meer waard.

"De olieprijzen stegen maandag verder vanwege de toegenomen spanningen in het Midden-Oosten", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Volgens mediaberichten zou Iran vrijdag een Britse olietanker in beslag hebben genomen, een dag nadat president Donald Trump verklaarde dat de VS een Iraanse drone heeft neergeschoten in de Perzische Golf. Teheran ontkende vrijdag dat het een drone mist.

"Dit zorgde voor winsten op de oliemarkt, maar een groot deel van die winsten zijn alweer ingeleverd", aldus Madden. "De gespannen situatie in de regio zal waarschijnlijk de energiesector evenwel goed doen."

"Ondanks dat er nog geen uitval van de productie heeft plaatsgevonden [als gevolg van de onrust in het Midden-Oosten], realiseert de markt zich dat de situatie nog lang niet is opgelost", aldus strateeg Giovanni Staunovo van UBS Wealth Management.

Staunovo merkte op dat er wat rust kwam op de oliemarkt, nadat Trump liet weten dat Iran bereid zou zijn om te onderhandelen over de situatie. De Amerikaanse president heeft het land sancties opgelegd, om de Iraanse olie-export in te dammen. Zowel Washington als Teheran liet weten een oorlog te willen vermijden, maar volgens strategen blijft die kans wel aanwezig.

Zelfs met de winsten op maandag, leverden de olieprijzen afgelopen week circa vijf procent in. Een lager dan voorziene daling van de olievoorraden woog afgelopen week zwaarder op de oliemarkt dan de onrust in het Midden-Oosten. Ook bleek de schade door orkaan Barry beperkt, waardoor er geen noemenswaardige verstoring in de olieproductie wordt verwacht. Het Amerikaanse Bureau of Safety and Environmental Enforcement liet zaterdag weten dat het personeel op bijna alle bemande platformen in de Golf van Mexico weer terug is en dat slechts 3 procent van de olieproductie nog is onderbroken.

"De prijzen konden door de situatie met Iran een stuk verder zijn gestegen, maar flinke olievoorraden en een toegenomen productie van Amerikaanse producenten van schalieolie vangen productieverstoringen in Iran en Venezuela met gemak op", aldus hoofdeconoom Norbert Rücker van Julius Baer.

Het Internationaal Energieagentschap zei vorige week dat men de verwachte groeivraag naar olie voor 2019 neerwaarts bijstelt tot 1,1 miljoen vaten per dag, waar eerder nog werd uitgegaan van 1,2 miljoen vaten. Ook oliekartel OPEC stelde de verwachtingen neerwaarts bij. Als gevolg voorzien analisten dat de olievoorraden zullen toenemen en dat dit de olieprijzen dit jaar zal drukken.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 22, 2019 14:46 ET (18:46 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse