Randstad ziet omzet aandikken

AMSTERDAM (ANP) - Uitzendconcern Randstad heeft het derde kwartaal van het jaar een hogere omzet in de boeken gezet in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee blijft het concern sterk presenteren. De nettowinst viel wel lager uit, onder meer doordat het bedrijf flink investeert in het vorig jaar overgenomen Monster in de VS.

De nettowinst kwam uit op ruim 165 miljoen euro, tegen 177 miljoen euro een jaar eerder. In het derde kwartaal trok Randstad 21 miljoen euro uit voor de reorganisatie van Monster. Volgens financieel directeur Robert Jan van de Kraats van Randstad zal de komende maanden nog eens 12 miljoen euro die kant op gaan. Al bij de overname vorig jaar wist Randstad dat er flink geïnvesteerd moest worden om de bedrijfsvoering bij Monster vlot te trekken.

Verder vielen de positieve resultaten in Frankrijk op. In het land steeg de omzet met 14 procent. Van de Kraats merkt daarbij op dat de Franse economie wat later de wind in de zeilen kreeg. In Italië bleef Randstad profiteren van een recente overname. De omzet in het Zuid-Europese land steeg met ruim een kwart, terwijl ook de winstgevendheid werd opgevoerd.

Bedrijfsresultaat

De totale omzet van Randstad kwam uit op krap 5,9 miljard euro. Een jaar eerder werd een omzet van ruim 5,3 miljard euro behaald. Het onderliggende bedrijfsresultaat (ebitda) bedroeg 288 miljoen euro, tegen bijna 271 miljoen euro vorig jaar.

In Nederland zag Randstad de omzet met 1 procent aandikken. Als marktleider zit Randstad in een positie dat het ook opdrachten bewust kan laten lopen. Van der Kraats spreekt van 100 miljoen euro aan opdrachten die Randstad links liet liggen vanwege een gebrek aan marges.

Groei

Volgens Randstad was de autonome omzetgroei robuust. In Europa werd het momentum vooruitgeholpen door onder meer digitale initiatieven. Het bedrijf ziet de lonen in Europa nog niet snel oplopen. In de Verenigde Staten was er sprake van stabiele prestaties. Daarbij werden de ,,marginale" effecten op de resultaten van de orkanen die huishielden in de VS buiten beschouwing gelaten.

Volgens Randstad is er momenteel een gezonde basis voor verdere groei. Wel benadrukt Van de Kraats dat Randstad nooit te ver vooruit kan kijken.

Beursnieuws
Advies en Analyse