Rust op beurzen aan vooravond cijferseizoen

Aan de vooravond van het cijferseizoen deden de aandelenbeurzen het rustig aan. Met slotkoersen van maandag rendeerden de meeste belangrijke graadmeters die wij volgen tussen -0,5% en +1,5%. Twee uitschieters naar boven waren de Hongkongse Hang Seng (+3,3%) en de Braziliaanse Bovespa (+1,8%) . Een bovengemiddelde daler was de Turkse hoofdgraadmeter Bist100 (-2,5%). De AEX (+0,0%) bleef vrijwel vlak.

Ook de pan-Europese graadmeters Stoxx600 (+0,0%) en Stoxx50 (+0,2%) kwamen nauwelijks van hun plaats. Binnen de Stoxx50 van vijftig meest verhandelde aandelen in de eurozone, behaalden vier fondsen op de pagina met onze koop-, houd- en verkoopadviezen voor aandelen op de internationale markten een bovengemiddeld rendement: Danone (+3,6%), AB Inbev (+3,2%) en Volkswagen en SAP (beide +3,0%). Geen van deze fondsen achten wij op dit moment koopwaardig.

De grootste verliezers van de week binnen de Stoxx50 waren Airbus (-1,4%), Philips en Deutsche Bank (beide -1,7%) en Ahold Delhaize (-2,4%). Ook op geen van deze aandelen hanteren wij momenteel een koopadvies.

Wall Street

Wall Street rendeerde afgelopen week iets beter dan de Europese beurzen, maar spectaculair was het niet. De breed samengestelde S&P500 boekte een resultaat van +0,6%. Binnen de Dow Jones (+0,9%) zetten Wal-Mart (+2,7%), Microsoft (+2,3%), Intel (+2,1%) en McDonald’s (+2,0%) bovengemiddeld goede resultaten neer. Ook voor dit kwartet gaan wij niet verder dan fundamentele houdadviezen. Microsoft maakt al sinds de start deel uit van de dividendportefeuille.

Omdat Wall Street het afgelopen week wat beter deed dan de Europese beurzen, liep het verschil in dit jaar tussen de toonaangevende de indices van beide continenten aan de vooravond van het cijferseizoen weer iets verder op. Daar waar het resultaat van de pan-Europese Stoxx600 (+8,0%) en Stoxx50 (+9,7%) nog geen twee cijfers voor de komma bedraagt, is het rendement van de S&P500 (+13,7%) en de Dow Jones (+15,2%) wel ruim dubbelcijferig. Daarmee doet New York het ook beduidend beter dan Tokio (+8,3%) en Londen (+5,1%).

Opkomende landen

Het zijn dit jaar wederom louter enkele opkomende landen die een outperformance laten zien ten opzichte van Wall Street. Dat geldt onder meer voor de eerder genoemde Turkse Bist100 (+29,6%), de Hongkongse Hang Seng (+28,8%) en de Braziliaanse Bovespa (+25,7%). Een van de weinige hoofdgraadmeters die dit jaar tot nu toe op verlies staan, is de Russische RTSI (-1,7%%). Aan de vooravond van het cijferseizoen, is de conclusie dat 2017 weer een zeer redelijk aandelenjaar gaat worden.

De Amerikaanse banken JPMorgan en Bank of America zijn deze week donderdag respectievelijk vrijdag de eerste grote fondsen op Wall Street die de cijfers over het derde kwartaal presenteren. En in Europa behoren volgende week woensdag ASML en AkzoNobel tot de eerste AEX-fondsen die openheid van zaken geven.

The post Rust op beurzen aan vooravond cijferseizoen appeared first on Beleggers Belangen.

Beursnieuws
Advies en Analyse