TomTom onderuit op groen Damrak

Pharming opnieuw erg volatiel.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag op 549,79 punten gesloten, waardoor op weekbasis een winst restte van 1,7 procent.

De aandacht ging onder meer uit naar de koersval van TomTom en het opmerkelijke herstel van Pharming, terwijl op de achtergrond de ontwikkelingen tussen China en de Verenigde Staten in de gaten werden gehouden.

ING merkte op dat de impact van de handelsmaatregelen tegen China nog nauwelijks merkbaar zijn. De Chinese beurzen gingen aan het begin van de handelsweek nog onderuit, maar wisten in de dagen erna te herstellen. Diverse marktvorsers stellen dat het huidige handelsconflict inmiddels lijkt ingeprijsd.

"De angst voor de effecten van de Amerikaanse handelsmaatregelen lijkt wat te zijn afgenomen", stelde investmentmanager Simon Wiersma van ING.

Daarbij wordt de soep blijkbaar ook niet zo heet gegeten als opgediend.

Donderdag kwam het bericht dat China de importheffingen op goederen van andere handelspartners dan de VS willen verlagen. "Dat doen ze slim. Op die manier drijft de politiek van president Donald Trump de rest van de wereld in de armen van China", aldus Wiersma. "Dit zal de, door het conflict tussen de VS en China krimpende wereldhandel misschien niet helemaal compenseren, maar het is wel een positieve ontwikkeling voor de wereldwijde groei."

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) waarschuwde donderdag wel in een rapport voor de negatieve effecten voor de economische groei als gevolg van de oplopende handelsoorlog. In het rapport werden de vooruitzichten iets afgezwakt. "Beleggers namen het voor kennisgeving aan en waren vooral optimistisch over het vervolg van het handelsconflict", aldus Wiersma.

Slecht nieuws kwam er deze week van onderzoeksbureau Markit, zei analist Corne van Zeijl van Actiam.

In de eurozone daalde de inkoopmanagersindex van 54,5 naar 54,2. Volgens econoom Chris Williamson van Markit stagneerde de bijdrage uit de export bijna, waardoor het een van de meest beroerde maanden in bijna twee jaar werd.

Van Zeijl kijkt vooral naar de ontwikkeling van de industrie om keerpunten te signaleren. En waar de Amerikaanse industrie het goed doet, is het tegenovergestelde het geval voor de industrie in de eurozone. "Gewoon slecht", aldus Van Zeijl.

Maar vrijdag was er niet alleen aandacht voor de inkopers, de Britse premier Theresa May wist met een speech het pond flink te drukken.

De onderhandelingen over Brexit zitten volgens May in een impasse en de premier meent dat geen deal een betere optie is dan een slechte deal.

Handelaren rekenen volgens marktanalist David Madden van CMC Markets dan ook niet langer op een akkoord binnen afzienbare tijd.

Terwijl het pond daalde, won de Londense beurs op de laatste handelsdag van de week 1,7 procent.

Verder ging afgelopen week de aandacht uit naar TomTom en Pharming, die beide een flinke koersval maakten. TomTom zag internetgigant Google zijn markt betreden en Pharming moet extra gegevens bij de Amerikaanse toezichthouder FDA indienen voor Ruconest.

"Bij TomTom en Pharming zie je kuddegedrag van beleggers", zo stelde fondsmanager Cees Smit van Today's Groep. "Ze reageren allemaal op dezelfde manier. Er wordt ook vrij heftig op slecht nieuws gereageerd, waardoor je fikse koersuitslagen krijgt. Ik maak me wel zorgen over de beurs. Als slecht nieuws niet meer wordt genegeerd, vrees ik dat vervolgens iedereen zijn aandelen wil gaan verkopen", aldus Smit.

Pharming wist met de winst van vrijdag van 11 procent overigens deels te herstellen, maar net als een week eerder na een verkoopadvies van Kempen één van de sterkste dalers op het Damrak op weekbasis.

De euro/dollar noteerde rond het sluiten van de Europese beurzen op 1,1740. Aan het begin van de week koerste het muntpaar nog rond 1,1631. Dat de euro aan kracht won afgelopen week noemde valutaspecialist Teeuwe Mevissen van Rabobank opmerkelijk. Eén van de redenen zou kunnen zijn dat met de records op Wall Street, beleggers hun aandacht nu richten op de Europese beurzen waar de records niet binnen handbereik liggen.

Een andere verklaring die Mevissen aanvoerde, betreft China, dat eerder deze week aangaf zijn importheffingen voor zijn belangrijkste handelspartners te willen verlagen, met uitzondering van de Verenigde Staten. "Daar kan de Europese economie van profiteren met meer interesse voor de euro tot gevolg", aldus Mevissen.

Volgende week

Aankomende week krijgen beleggers inzicht in enkele cijfers over de Amerikaanse en Britse economische groei in het tweede kwartaal. Ook komt er inflatiedata uit België, Duitsland en Frankrijk. Tevens wordt bekend hoe het gesteld is met het vertrouwen van Amerikaanse consumenten.

Verder openen enkele Amerikaanse bedrijven de boeken over de afgelopen verslagperiode, waaronder Nike, BlackBerry en in België Mithra Pharmaceutials. Mogelijk komen Sligro Food Group en Randstad wat onder druk te staan, vanwege een ex-dividend notering.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen won ArcelorMittal afgelopen week 9,6 procent, na positief nieuws uit de sector. De Duitse branchegenoot Salzgitter heeft de winstverwachting voor de rest van het jaar opwaarts bijgesteld.

Aegon schreef 7,0 procent aan beurswaarde bij. Van Zeijl van Actiam noemde een oplopende Amerikaanse rente als reden. De verzekeraar liet weten ruim 24 miljoen eigen aandelen in te kopen om de verwatering die ontstaat door het uitkeren van stockdividend te compenseren.

De Duitse lichtfabrikant Osram liet beleggers weten dat het zowel financieel als strategisch zeer goed gepositioneerd is voor de technologische ontwikkelingen en de toekomstige trends in de lichtindustrie. Na enkele winstwaarschuwingen zorgde de presentatie voor opluchting, ook ten aanzien van sectorgenoten als Signify. Het voormalige Philips Lighting won op weekbasis dan ook 4,3 procent. Dat was wel iets minder dan de stijgingen van 6,3 en 5,3 procent voor Altice en ING.

Randstad verloor juist 6,2 procent. Sectorgenoot Adecco stelde dat de volumetrends begin september een wat tegenvallende ontwikkeling laten zien. Deze volumes wijzen op een lichte groeivertraging ten opzichte van de eerste twee maanden van het derde kwartaal, aldus de Zwitserse uitzendgroep. De vraag is in hoeverre de situatie bij Adecco ook geldt voor Randstad, aldus analisten van ING.

Galapagos gaf 5,3 procent aan waarde prijs. Beleggers stelden winsten veilig na de koerssprong van vorige week.

In de Midkap was het Boskalis dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel won op weekbasis 8,1 procent, gevolgd door Aperam dat 5,4 procent bijschreef.

GrandVision won 2,7 procent. De optiekketen wil in de komende jaren meer overnames gaan doen en bevestigde de middellangetermijndoelstellingen. "GrandVision heeft in het derde kwartaal van dit jaar iets beter gepresteerd dan verwacht, maar bracht met de verwachtingen voor de middellange termijn wel een gemengde boodschap", concludeerde KBC Securities. Opmerkelijk noemde KBC dat GrandVision verwacht dat het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) in lijn met de totale omzetgroei zal stijgen, waarbij autonome margegroei onverminderd negatief zal worden beïnvloed door segmentmix en een aanvankelijk verwaterde impact van overnames.

TomTom maakte een koersval van maar liefst 24,2 procent. Google zette dinsdag een grote stap in de auto-industrie door een samenwerking met de autofabrikanten Renault, Nissan en Mitsubishi aan te kondigden. De lokaal genoteerde kaartenmaker AND daalde eveneens. ING noemde de koersval van TomTom overdreven, al is het lastig te bepalen wat de impact van de deal zal zijn. Bij InsingerGilissen werd evenwel gesproken van een doodsteek voor TomTom.

Wessanen gaf bijna tien procent aan waarde prijs. Een directe aanleiding ontbrak.

Onder de kleinere aandelen verloor Pharming 10,5 procent. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft Pharming in de vorm van een zogeheten Complete Response Letter om extra onderzoeksgegevens gevraagd in verband met de uitbreiding van de toepassing van Ruconest bij patiënten met erfelijk angio-oedeem. Na vorige week een verkoopadvies van Kempen, zette dit opnieuw druk op het aandeel. Einde van de week was er echter herstel.

Ook Kiadis Pharma maakte een snoekduik van 12,2 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 21, 2018 13:44 ET (17:44 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse