Update: Britse premier overleeft vertrouwensstemming

Theresa May slaat aanval uit eigen partij af.

(ABM FN-Dow Jones) De Britse premier Theresa May heeft een aanval uit haar Conservatieve partij op haar leiderschap afgeslagen, maar is politiek beschadigd door de rebellie in de eigen gelederen, terwijl de weg naar Brexit onduidelijk blijft.

In een geheime stemming kozen Conversatieve parlementariërs ervoor om May te blijven steunen als partijleider. De steun van tweehonderd partijgenoten overtrof de 117 partijgenoten die geen vertrouwen hadden. Daarmee kwamen de rebellen 42 stemmen te kort om hun leider weg te sturen.

Het is niet duidelijk hoe het nu verder gaat. De lauwe steun vanuit haar eigen partij suggereert dat het moeilijk wordt voor May om een versie van haar Brexit-akkoord door het Britse parlement te loodsen.

Als het Britse Lagerhuis in een impasse blijft over Brexit, stijgt de kans dat het vertrek uit de EU wordt teruggedraaid, mogelijk na een tweede referendum, of dat het land zonder afspraken het Europese verband verlaat. De laatste optie, een harde Brexit, zonder akkoord, wordt voor de Britse economie en financiele markten de slechtste uitkomst gezien.

May kan nu doorgaan met haar bliksemdiplomatie om concessies te winnen in Europa die haar Brexit-akkoord alsnog door het parlement zouden kunnen loodsen. Met name de mogelijkheid van grenscontroles tussen Noord-Ierland en de rest van het VK is een groot pijnpunt voor veel Britten. Ze heeft nog enkele maanden de tijd voordat het land de EU op 19 maart verlaat.

Eerder woensdag kondigde May aan dat ze bij eventuele volgende verkiezingen haar partij niet meer zal leiden, wat erop zou wijzen dat ze van plan is voor die tijd terug te treden.

Het akkoord dat zij in november bereikte met Brussel werd door critici als te gunstig voor de EU beschouwd, terwijl de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk onvoldoende zou worden teruggewonnen.

Het Britse pond stond 1,0 procent hoger op 1,2614 dollar. De overwinning van May was vooraf al door de valutamarkten ingecalculeerd.

Update: om extra informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 12, 2018 16:51 ET (21:51 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse