Wall Street beperkt winst

Optimisme over handelsakkoord met China vlakt af.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn woensdag hoger gesloten, maar zagen de winst teruglopen aan het einde van de dag, nadat het optimisme afvlakte over een Amerikaans-Chinese handelsdeal.

De brede S&P 500 index eindigde 0,6 procent hoger op 2.651,07 punten. De Dow Jones-index steeg 0,6 procent en technologiebeurs Nasdaq ging 0,9 procent omhoog.

"De recente volatiliteit kan bovenal worden toegeschreven aan importheffingen en handelsbesprekingen", zei Tatyana Bunich van Financial 1. Volgens haar lijken de markten paniekerig dan ze werkelijk zijn, omdat beleggers niet meer gewend zijn aan volatiliteit.

Dinsdag eindigde Wall Street nog verdeeld na een volatiele handelsdag. "Woensdag overheerst opnieuw het optimisme over een akkoord met China", zei marktanalist David Madden van CMC Markets.

Zowel Chinese officials als de regering van president Donald Trump doen hun best om de markt ervan te overtuigen dat de onderhandelingen snel vrucht zullen dragen. In een interview met Reuters zei Trump dat hij zich zal bemoeien met de arrestatie van de financieel directeur Sabrina Meng van het Chinese elektronicabedrijf Huawei, die sinds 1 december vast zat in Canada. De arrestatie leidde tot spanningen tussen Amerika en China.

Meng zou hebben gelogen over banden van Huawei met een bedrijf in Iran, in strijd met Amerikaanse sancties tegen dat land. Ze is nu vrij op borgtocht maar staat onder surveillance.

Ook zei Trump dat China "enorme hoeveelheden sojabonen" heeft geimporteerd uit de VS, na zijn gesprek met de Chinese leider Xi Jinping op 1 december.

The Wall Street Journal bevestigde dinsdag een eerder bericht van Bloomberg, dat China akkoord zou gaan meet lagere importheffingen op auto's die zijn gemaakt in Amerika. Dat nieuws viel goed bij Amerikaanse beleggers. Woensdag volgden berichten dat China zijn industriebeleid aanzienlijk wil aanpassen, met meer toegang voor buitenlandse bedrijven tot de Chinese markt, en minder stringente doelstellingen om high-tech-producten in eigen land te produceren.

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten bleven in november van dit jaar stabiel, zoals ook was verwacht.

De olieprijs leverde de eerdere winst in en sloot lager. Een januari-future West Texas Intermediate zakte 1,0 procent tot 51,13 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,1 procent goedkoper werd op 60,14 dollar. De olievoorraden daalden minder sterk dan verwacht, volgens cijfers van de EIA.

De euro/dollar noteerde op 1,375. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1320 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1317 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Industriële zwaargewichten zoals Caterpillar, Boeing en DowDuPont wonnen ruim 1 tot 2 procent. Ook creditcardbedrijf American Express en chipmaker Intel eindigden hoger.

De techsector, die de afgelopen tijd de verliezen op Wall Street aanvoerde, won weer wat terrein. Telecombedrijf Verizon was een van de weinige dalers, met een verlies van 2,7 procent. Socialmediabedrijf Twitter schoot omhoog met 5 procent en ook Facebook werd 1,7 procent meer waard.

Tencent Music Entertainment werd 8 procent meer waard op zijn eerste handelsdag op Wall Street. Het Chinese muziekstreamingbedrijf, een concurrent van Spotify, haalde 1,1 miljard dollar op met zijn beursgang, die werd geprijsd aan de onderkant van de bandbreedte.

Under Armour verloor 10,5 procent. Het kledingbedrijf hield een beleggersdag, maar kwam eerder deze week in het nieuws doordat twee marketingdirecteuren werden ontslagen om dubieuze uitgaven.

United Rentals won 6 procent na zijn beleggersdag dinsdag, waar de winstverwachting voor dit jaar werd bevestigd en een verwachting voor 2019 werd afgegeven.

Lowe's kondigde een aandeleninkoopprogramma van 10 miljard dollar aan en bevestigde zijn winst- en omzetdoel voor het boekjaar. Het aandeel steeg 3 procent.

Tesla sloot vlak. De fabrikant van elektrische auto's eist een schadevergoeding van maar liefst 167 miljoen dollar van een voormalige medewerker, Martin Tripp, die sabotage zou hebben gepleegd. Dit scheef de Amerikaanse zakenzender CNBC op basis van juridische documenten die werden ingediend door Tesla.

De Amerikaanse activistische belegger Elliot Management heeft een belang genomen in het Franse drankenconcern Pernod Ricard en pleit voor operationele en bestuurlijke wijzigingen bij het drankenbedrijf om zo meer waarde voor aandeelhouders te creëren. Dit meldde Elliott aan The Wall Street Journal. Het aandeel steeg 5 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 12, 2018 16:14 ET (21:14 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse