Wall Street eindigt in het groen

Beleggers wachten af.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag overwegend hoger gesloten, maar de Dow Jones index maakte een pas op de plaats. De toonaangevende S&P 500 index steeg met 0,2 procent tot 2.983,71 punten en techbeurs Nasdaq won 0,7 procent op 8.204,14 punten. De Dow Jones index eindigde slechts fractioneel hoger op 27.171,90 punten.

"De S&P 500 en Nasdaq staan hoger, waarbij het zicht op een renteverlaging door de Federal Reserve, een aanpassing van het schuldenplafond en een verbeterde relatie tussen China en de Verenigde Staten de beurzen goed doet", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Madden wees op berichten dat handelsgezant Robert Lighthizer en minister van Financiën Steven Mnuchin volgende week vermoedelijk China zullen bezoeken. Bovendien zijn Amerikaanse beleidsmakers dichtbij een deal over het verhogen dan het schuldenplafond met twee jaar, aldus Madden. "Dit speelt een rol in de hogere koersen vandaag."

Met de winsten op Wall Street maandagavond werd een deel van de verliezen op vrijdag weggewerkt. Toen kwamen de beurzen onder druk, toen The Wall Street Journal berichtte dat de Fed een renteverlaging van 25 basispunten voorlopig voldoende vindt.

"Het economische nieuws dat we afgelopen maand hebben gehad, is overwegend positief", meent voorzitter van de Boston Fed, Eric Rosengren.

De Amerikaanse president Donald Trump viel maandag daarop de Fed opnieuw aan.

"Met vrijwel geen inflatie wordt ons land onnodig gedwongen om veel hogere rentes te betalen dan andere landen", schreef Trump op Twitter, en daaraan is de Fed schuldig. Bovendien maakt het verkrappende beleid van de Fed het lastiger om met andere landen te concurreren, meent hij.

"Zo zonde van de tijd en het geld. De Fed verhoogde en verkrapt veel te veel en te snel", vervolgde de president.

Beleggers zijn in afwachting van de economische data die deze week op de rol staat, met bijvoorbeeld vrijdag de groeicijfers over het tweede kwartaal. Tevens wordt er uitgekeken naar de rentebeslissing van de Europese Centrale Bank donderdag. Een week later volgt de Federal Reserve.

Daarnaast wacht de markt op de bedrijfscijfers die gaan komen. Vandaag maakte Halliburton de cijfers over het tweede kwartaal bekend en later in de week openen grote bedrijven als Facebook, Intel, Amazon en Boeing de boeken.

Voorbeurs werd op macro-economisch vlak bekend de dat de Chicago Fed National Activity Index in juni fractioneel is gestegen. De index steeg van 0,03 negatief in mei naar 0,02 negatief in juni.

De euro/dollar noteerde op 1,1211. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1223 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1220 op de borden.

De olieprijs is maandag verder gestegen vanwege de steeds verder toenemende geopolitieke spanningen in de Straat van Hormuz. Op een settlement van 56,22 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 1,1 procent meer waard.

Bedrijfsnieuws

Halliburton kwam vandaag voorbeurs met de cijfers over het tweede kwartaal. De cijfers werden goed ontvangen. De aangepaste winst liep op, van 201 miljoen dollar in de eerste drie maanden van dit jaar naar 303 miljoen dollar afgelopen kwartaal, of wel 0,35 dollar per aandeel. Dit lag boven de verwachting van de analisten geraadpleegd door FactSet, die hadden gerekend op 0,30 dollar per aandeel. Het aandeel ging bijna tien procent hoger.

Verder merkte Madden van CMC Markets op dat Micron Technology in trek was met een plus van 3,7 procent, nadat Goldman Sachs het aandeel op de kooplijst zette. De prijzen van geheugenchips zullen volgens de Amerikaanse zakenbank aantrekken in het derde kwartaal, gezien het overaanbod sneller dan verwacht zal afnemen. Ook de ingetrokken sancties voor Huawei zullen chipmakers in de kaart spelen.

Ook Applied Materials en Lam Research kregen een koopadvies van Goldman Sachs en wonnen respectievelijk 5,9 en 4,4 procent.

DaVita schoot krap vijf procent omhoog, nadat het medische bedrijf de winstverwachtingen voor het tweede kwartaal opwaarts bijstelde.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 22, 2019 16:06 ET (20:06 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse