Wall Street eindigt verdeeld

Geen positieve ontvangst introducties Apple.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag na een volatiele sessie verdeeld gesloten. Uiteindelijk eindigden de indices in de buurt van de slotstanden van vrijdag.

De Dow Jones index sloot 0,1 procent hoger op 25.516,83 punten, de S&P 500 eindigde 0,1 procent lager op 2.798,36 punten en de Nasdaq leverde eveneens 0,1 procent in en zakte tot 7.637,54 punten. De indices konden zich hiermee niet herstellen van de forse verliezen van afgelopen vrijdag.

Het aandeel Apple wist maandag niet te profiteren van de lancering van een aantal nieuwe diensten en producten door het techbedrijf.

De zorgen over de wereldeconomie waren maandag opnieuw bepalend voor de stemming op Wall Street. Recente inkoopmanagersindices uit Europa duiden op een verdere groeivertraging in de eurozone en ook in de Verenigde Staten groeide de maakindustrie in bijna twee jaar in niet zo'n traag tempo.

Bezorgde beleggers zoeken hun heil in obligaties, wat ervoor heeft gezorgd dat de Amerikaanse driemaandsrente vrijdag boven de tienjaarsrente uitkwam. Dit suggereert een inverse rentecurve en wanneer deze langdurig aanhoudt, kan dit in de toekomst duiden op een recessie. Het was voor het eerst sinds 2007 dat de korte rente hoger stond dan de langlopende.

Maandag noteerde de driemaandsrente op 2,46 procent en de rente op een tienjarige Treasury lening op 2,41 procent.

Voormalig voorzitter van de Fed Janet Yellen zei in een toespraak maandag dat een inverse rentecurve mogelijk reden geeft voor de Fed om de rente te verlagen maar dat het momenteel niet duidt op een recessie.

Volgens marktkenners hoopt de markt zich op te kunnen trekken aan de handelsbesprekingen tussen de VS en China, die later deze week worden voortgezet in Beijing. Daarbij zijn ook handelsgezant Robert Lighthizer en minister van financiën Steve Mnuchin aanwezig.

"Mogelijk kalmeert de boel wanneer we positieve berichten uit Beijing krijgen later deze week maar tot die tijd is het sentiment mogelijk grillig", aldus marktanalist Jeffrey Halley van Oanda.

De macro-economische agenda in de VS was maandag vrijwel leeg. Uit de Chicago activiteitsindex bleek dat de groei momenteel beneden de trend ligt in de VS. De index daalde in februari tot -0,29, tegen een bijgestelde -0,25 in januari.

Vanuit Europa kwam het nieuws dat het ondernemersvertrouwen zoals Ifo dat meet, in maart is gestegen naar 99,6, wat ruim boven de verwachting was van 98,3.

De euro noteerde op 1,1311 dollar. Vrijdagavond noteerde de munt op 1,1301. Bij het sluiten de Europese beurzen noteerde het muntpaar. 1,1312.

Olie noteerde maandag verdeeld.

Bedrijfsnieuws

Apple noteerde 1,2 procent lager. Het techbedrijf kondigde maandag de introductie aan van de langverwachte video streaming dienst, Apple TV+. Dat deed het techbedrijf tijdens een speciaal event in Cupertino, Californië. Op Apple TV+ worden programma's uitgezonden, die door Apple zelf worden geproduceerd. De dienst biedt verder eenvoudige toegang tot betaalkanalen als HBO en Showtime. Het aandeel Amazon reageerde positief op deze aankondiging en noteerde 0,5 procent in de plus. Het aandeel Netflix steeg 1,5 procent.

Ook kondigde Apple de lancering aan van een nieuwe abonnementsdienst, Apple News+. Dat deed het techbedrijf tijdens een speciaal event in Cupertino, Californië. Gebruikers van de abonnementsdienst krijgen toegang tot 300 magazines, waaronder de Los Angeles Times, Esquire, National Geographic, The Atlantic en The Wall Street Journal. Ook komt het met een nieuwe creditcard. Dat wordt gedaan in samenwerking met Goldman Sachs en Mastercard. Gebruikers kunnen een bepaald percentage van het aankoopbedrag terugkrijgen, als ze de kaart gebruiken. Ook gaat Apple zich met Apple Arcade bewegen op het gebied van spellen.

Nike klom 0,2 procent. Advocaat Michael Avenatti zei dat hij een "groot schandaal" over de sportschoenenfabrikant wilde onthullen, waarna hij direct werd gearresteerd.

Altria Group steeg 1,1 procent. Volgens The Wall Street heeft het tabaksbedrijf vorig jaar geprobeerd Juul Labs te kopen, voordat het een belang kreeg in de maker van e-sigaretten.

Tesla verloor 1,6 procent, na een koersdoelverlaging van RBC Capital. Dat ging van 245 dollar naar 210 dollar. De analisten voorzien een voortdurende druk op het aandeel van de fabrikant van elektrische auto's. Ook menen ze dat het bedrijf in het eerste kwartaal een verlies heeft geboekt.

Voedselverwerkingsbedrijf Archer Daniels Midland kwam met een winstwaarschuwing voor het eerste kwartaal. De verwerker van onder meer graan en zaden denkt dat zwaar winterweer de aangepaste winst met 50 tot 60 miljoen dollar zal drukken. Het aandeel verloor 0,6 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 25, 2019 16:15 ET (20:15 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse