Wall Street fors lager gesloten

Vrees voor wereldwijde groeivertraging escaleert.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn woensdag fors lager gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 2,9 procent tot 2.840,59 punten, de Dow Jones index verloor 3,1 procent op 25.479,42 punten en de Nasdaq sloot 3,0 procent lager op 7.773,94 punten.

De zorgen over een dreigende recessie escaleerden woensdag, nadat de tienjarige rente woensdag tussentijds onder de tweejarige rente uitkwam. Deze zogenaamde omgekeerde rentecurve wordt over het algemeen als een signaal gezien dat er een recessie op komst is. Het was voor het eerst sinds 2007 dat de tienjaarsrente onder de tweejaarsrente uitkwam.

Daarnaast is de markt sceptisch over de positieve wending in het handelsconflict, nadat de Amerikaanse regering dinsdag aankondigde de extra heffingen op Chinese goederen, die op 1 september zouden ingaan, uit te stellen tot 15 december.

"Er is niemand zoals president Trump die zoveel volatiliteit op de financiële markten heeft gebracht sinds hij in november 2016 het Witte Huis betrok. Het kostte hem één tweet om een biljoen dollar aan marktkapitalisatie weg te vagen en één telefoontje om het te herstellen. De vraag is nu hoe de huidige opluchtingsrally zal gaan?", zei marktanalist Margaret Yang Yan van CMC Markets.

Ook donderdag deed Trump van zich spreken. Trump haalde opnieuw uit naar de Fed en verdedigde zijn handelstarieven. In een tweetal tweets zei Trump dat de Fed "erg, erg laat is", met het verlagen van de rente en hij citeerde goedkeurend een presentator van Fox Business News die zei dat de Amerikaanse tarieven op Chinese importgoederen de economie geen schade hebben berokkend. Trump voegde eraan toe: "en we halen miljarden dollars binnen! Ons probleem is de Fed en niet China".

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Amerikaanse importprijzen in juli op maandbasis zijn gestegen met 0,2 procent, evenals de exportprijzen. Op jaarbasis daalden de importprijzen met 1,8 procent, terwijl de exportprijzen met 0,9 procent afnamen.

Het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten is vorige week gestegen met 21,7 procent. De marktindex steeg van 509,8 naar 620,4.

Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 9 augustus zijn gestegen met 1,6 miljoen vaten tot 440,5 miljoen vaten.

De september-future voor een vat ruwe olie daalde woensdag 3,3 procent, ofwel 1,87 dollar, op de New York Mercantile Exchange, tot 55,23 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1137. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1179 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1169 op de borden.

Op macro-economisch vlak staan donderdag voorbeurs de wekelijkse steunaanvragen, de detailhandelsverkopen, arbeidskosten, de Philadelphia Fed index en de NY Empire State index geagendeerd. Later op de dag verschijnen industriële productiedata, vertrouwensdata van huizenbouwers en de bedrijfsvoorraden geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

JP Morgan Chase en Goldman Sachs waren de sterkste dalers van de Dow met verliezen van achtereenvolgens ruim 4,0 procent en circa 3,9 procent.

Macy's verloor circa 12,4 procent, nadat de tetailer over het tweede kwartaal teleurstellende resultaten rapporteerde en zijn verwachtingen voor het hele boekjaar verlaagde.

Wayfair daalde bijna 10,0 procent, nadat woninginrichter dinsdag nabeurs meldde 750 miljoen dollar te willen ophalen met de uitgifte van converteerbare obligaties.

Canada Goose daalde ruim 8,0 procent. De fabrikant van luxe kleding rapporteerde over het fiscale eerste kwartaal een groter dan verwacht verlies, hoewel de omzet omzetgroei de verwachtingen overtrof.

Cisco publiceert nabeurs kwartaalcijfers en noteerde in aanloop naar de publicatie circa 4,0 procent lager.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 14, 2019 16:04 ET (20:04 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse