Wall Street koerst af op fors lager slot

Valutacrisis Turkije trekt beurzen onderuit.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden pakweg een half uur voor de slotbel fors lager.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,9 procent tot 2.827,29 punten, de Dow Jones index verloor 0,7 procent op 25.332,90 punten en de Nasdaq noteerde 0,6 procent lager op 7.848,71 punten.

De Amerikaanse aandelenmarkten stonden vrijdag onder druk, aangewakkerd door de escalerende valutacrisis in Turkije, vanwege de vrees op de mogelijke besmetting naar andere markten. De dollar, beschouwd als 'veilige haven"in tijdens van crises, steeg tot zijn hoogste niveau in bijna een jaar tijd.

De dollar steeg vrijdag bijna 20 procent ten opzichte van de Turkse lira. Volgens data van FactSet is de Turkse munt deze week met 23 procent gedaald, terwijl de lira sinds het begin van het jaar meer dan 42 procent inleverde.

De druk ontstond na een artikel in The Financial Times dat de Europese Centrale Bank zich steeds meer zorgen maakt over mogelijke besmetting door de problemen in Turkije, waarbij met name gevreesd wordt voor het effect op de Europese bankensector.

"De valutavolatiliteit van Turkije is recent in een versnelling gekomen en het is nu zo ver dat dit de wereldwijde markten begint te beïnvloeden, omdat investeerders zich zorgen maken over de mogelijke blootstelling van Europese banken", zei marktanalist Alex Young van FTSE Russel.

De Amerikaanse president Donald Trump deed er vrijdagmiddag nog een schepje bovenop door de importheffingen op Turks staal en aluminium te verhogen. "Ik heb zojuist een verdubbeling van de heffingen op staal en aluminium uit Turkije goedgekeurd, aangezien hun munt, de Turkse lira, vlot daalt tegenover onze erg sterke dollar", schreef Trump op twitter. De nieuwe importheffing op aluminium wordt 20 procent en voor staal zelfs 50 procent.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag in de Verenigde Staten bekend dat de consumentenprijzen in juli op maandbasis met 0,2 procent zijn gestegen. Op jaarbasis stegen de prijzen in juli met 2,9 procent.

Analist Mike Loewengart van ETrade zei dat de cpi-data het signaal afgeven dat dit een factor is om rekening mee te houden. Beleggers hebben reden om voorzichtig te zijn, met een stagnerende loongroei zou dit nieuws de portemonnee kunnen beïnvloeden", aldus Loewengart.

De september-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,82 dollar hoger, ofwel 1,2 procent, op 67,63 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1427. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1430 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1528 op de borden.

Op maandag staan er in de Verenigde Staten geen macro-publicaties geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Overstock.com steeg 10,0 procent, na mediaberichten dat het bedrijf beter gewaardeerd kan worden op basis van zijn blockchainactiviteiten, dan op basis van zijn e-commerce-activiteiten, die onder druk staan. De berichtgeving compenseerde voor het groter dan verwachte kwartaalverlies van de online retailer.

Intel verloor 2,5 procent, nadat Goldman Sachs het advies en koersdoel verlaagde, vanwege margeproblemen en de concurrentie in de sector.

DropBox verloor 9,6 procent, ondanks beter dan verwachte kwartaalresultaten.

Redfin verloor 21,9 procent, nadat het concern meldde een vertraging van de omzetgroei te voorzien in het derde kwartaal.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 10, 2018 15:27 ET (19:27 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse