Wall Street koerst af op hoger slot

OPEC voert productie op.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag pakweg een half uur voor de slotbel hoger/lager.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,4 procent tot 2.760,48 punten, de Dow Jones index won 0,7 procent op 24.640,39 punten en de Nasdaq noteerde 0,1 procent lager op 7.702,90 punten.

De Amerikaanse aandelenmarkten herstelden vrijdag na een lange reeks van verliezen vanwege de aanhoudende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en belangrijke partners als China en de Europese Unie.

Energieaandelen waren verreweg de sterkste stijgers, nadat de OPEC tijdens zijn halfjaarlijkse bijeenkomst in Wenen besloot tot een verhoging van de dagelijkse productie met 1 miljoen vaten, wat in de praktijk een verhoging van pakweg 600.000 vaten betekent. De productieverhoging is minder sterk dan door marktvolgers verwacht.

De zorgen over de internationale handelsspanningen drukten ook vrijdag op het sentiment. Marktvolgers vrezen dat het handelsconflict zich kan ontwikkelen tot een grote rem op de wereldeconomie. Vandaag worden de importheffingen van de Europese Unie op Amerikaanse producten geëffectueerd. Trump dreigde via Twitter importheffingen van 20 procent te gaan invoeren op alle auto's uit de Europa als de EU de importheffingen op Amerikaanse producten niet verlaagt of opheft.

"We zien nog steeds onzekerheid over de handel, maar er is ook de erkenning dat de economische fundamentals sterk blijven, wat de noodzakelijke ondersteuning kan bieden als er meer risico in de markt komt, zei marktanalist Emily Roland van John Hancock Investments.

"Het feit dat de recente dalingen in essentie mild waren, kan een teken zijn dat beleggers niet geloven dat we op weg zijn naar een volledige handelsoorlog. De retoriek kan nog steeds escaleren, met een betekenisvolle impact op bedrijven en consumenten, maar we zijn er nog niet. We wachten nog steeds af", voegde ze toe.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse economie in juni minder hard is gegroeid dan in de voorgaande maand. De samengestelde index daalde van 56,6 in mei tot 56,0 in juni.

Een augustus-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag 4,6 procent, ofwel 3,04 dollar, hoger op 68,58 dollar op de New York Mercantile Exchange.

De euro/dollar noteerde op 1,1664. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1652 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1603 op de borden.

Op macro-economisch vlak staan maandag een tweetal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnt de Chicago Fed-index van mei, gevolgd door de nieuwe woningverkopen in mei later op de dag.

Bedrijfsnieuws

Energiefondsen noteerden hoger. Exxon Mobil won 2,1 procent, Chevron steeg 2,2 procent, terwijl Occidental Petroleum 1,4 procent won en Marathon Oil 7,9 procent hoger noteerde.

De Amerikaanse autosector steeg na dreigementen van Trump om invoertarieven van 20 procent te implementeren op Europese auto's. General Motors steeg 0,6 procent en Tesla won 24,2 procent.

Red Hat verloor 12,9 procent, nadat het software bedrijf een licht tegenvallende outlook afgaf voor het huidige kwartaal.

BlackBerry verloor 8,7 procent, na teleurstellende kwartaalcijfers.

CarMax noteerde 13,2 procent hoger. De tweedehandsautoverkoper heeft in het eerste kwartaal sterker gepresteerd dan verwacht.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 22, 2018 15:28 ET (19:28 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse