Wall Street koerst af op licht hogere opening

Stroom aan bedrijfscijfers over vierde kwartaal.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen woensdag af op een licht hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ongeveer een half uur voor de openingsbel tot 0,4 procent in het groen.

Na de verliezen van dinsdag lijken de markten woensdag weer wat op te veren, ondanks aanhoudende zorgen over het handelsdispuut tussen de VS en China.

Er waren vandaag veel bedrijfscijfers, waaronder die van de Dow Jones-componenten Procter & Gamble en United Technologies. Beide bedrijven overtroffen de verwachtingen. Dinsdag publiceerde ook een ander Dow Jones-fonds, IBM, meevallende cijfers.

De Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer gaat deze week niet in gesprek met twee Chinese vice-ministers om te spreken over het huidige handelsconflict, zo meldde de Amerikaanse zakenzender CNBC dinsdagavond op basis van een bron. Lighthizer zou deze week met twee ministers uit China spreken over de handhaving van copyrightregels. Met name op dit gebied zijn de twee economische grootmachten ver van elkaar verwijderd. Deze poging om het handelsconflict op te lossen voor de deadline van 1 maart werd evenwel de kop in gedrukt, aldus een bron tegenover CNBC. Het Witte Huis zou de bespreking namelijk hebben afgezegd.

De Bank of Japan stelde woensdag zijn inflatieverwachtingen neerwaarts bij maar handhaafde wel het monetaire beleid. De kortlopende rente bleef staan op 0,1 procent negatief en de doelstelling voor de Japanse tienjaarsrente rond 0,0 procent. De Bank of Japan herhaalde dat het de rentes voor langere tijd op een extreem laag niveau zal houden.

De euro/dollar noteerde op 1,1353 dollar. Bij het begin van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar op 1,1361 dollar en bij het sluiten van Wall Street stond er nog een stand van 1,1359 op de borden.

Olie noteerde woensdag hoger. Een maart-future West Texas Intermediate noteerde 0,4 procent in het groen op 53,20 dollar, terwijl voor een maart-future Brent 61,81 dollar moest worden neergeteld, een stijging van 0,5 procent.

Bedrijfsnieuws

Procter & Gamble behaalde ook in het tweede kwartaal van het lopende gebroken boekjaar meer winst dan analisten hadden voorzien. De aangepaste winst per aandeel van de producent van persoonlijke en huishoudelijke verzorgingsmiddelen kwam over het tweede kwartaal kwam uit op 1,25 dollar, een stijging op jaarbasis met vijf procent. Analisten die vooraf waren gepolst door FactSet gingen uit van een aangepaste winst per aandeel van 1,21 dollar. Het aandeel stond in de elektronische handel voorbeurs 4,2 procent hoger.

Kimberly-Clark boekte in het vierde kwartaal van 2018 een lagere aangepaste winst per aandeel dan verwacht. De aangepaste winst per aandeel van de leverancier van producten voor persoonlijke verzorging kwam in de periode oktober tot en met december van het vorig jaar uit op 1,60 dollar, tegenover 1,57 dollar een jaar eerder. De FactSet consensus was 1,65 dollar per aandeel. Het fonds noteerde 3,7 procent lager.

Abbott Labs boekte in het vierde kwartaal van 2018 een lager dan verwachte omzet. De omzet van het Amerikaanse farmaceutische bedrijf steeg in het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 2,3 procent naar 7.77 miljard dollar. De consensus opgesteld door FactSet kwam uit op 7,8 miljard dollar. Autonoom groeide de omzet met 6,4 procent. Het aandeel verloor 2,4 procent.

Comcast boekte in het vierde kwartaal van 2018 een hoger dan verwachte omzet en aangepaste winst. De aangepaste winst per aandeel van het mediabedrijf steeg met 36,2 procent naar 0,64 dollar. Analisten, geraadpleegd door FactSet, hadden gerekend op 0,62 dollar. De nettowinst daalde echter wel meer dan met 83 procent tot 2,5 miljard dollar. Het aandeel Comcast steeg 2,8 procent.

United Technologies overtrof in het vierde kwartaal de verwachtingen van analisten. De winst per aandeel van de leverancier van onder andere klimaatbeheersings- en beveiligingssystemen steeg op aangepaste basis naar 1,95 dollar. Analisten, geraadpleegd door FactSet, hadden gerekend op 1,55 dollar. De omzet nam met 15 procent toe naar 18,0 miljard dollar, inclusief 11 procent autonome groei. Het aandeel steeg 4,5 procent.

IBM overtrof in het vierde kwartaal van 2018 de verwachtingen van analisten. IBM boekte in het afgelopen kwartaal een aangepaste winst per aandeel van 4,87 dollar, zo werd dinsdag nabeurs bekend. Er werd door analisten gerekend op 4,82 dollar per aandeel. Het aandeel stond voorbeurs 7 procent hoger.

Het bestuur van eBay wil de voorstellen van de de activistische aandeelhouder Elliott "zorgvuldig beoordelen en evalueren". De aandeelhouder stuurde dinsdag een brief met een vijfstappenplan om de waarde van het aandeel op te krikken naar 55 tot 63 dollar per eind 2020. eBay zegt waardering te hebben voor Elliotts erkenning voor de kracht van het bedrijf. "We kijken ernaar uit om contact te hebben met Elliott, net als met alle andere aandeelhouders", aldus het bedrijf in een verklaring. eBay noteerde 0,7 procent hoger.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zakten dinsdag gedurende de handelsdag verder weg. De toonaangevende S&P 500 sloot 1,4 procent lager op 2.633,25 punten, terwijl de Dow Jones index 1,2 procent verloor op 24.404,48 punten. Techbeurs Nasdaq verloor zelfs 1,9 procent op 7.020,36 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 23, 2019 09:00 ET (14:00 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse