Weer flinke verliezen op Wall Street

Nasdaq al tien procent lager dan piek.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is donderdag opnieuw met een flink verlies gesloten, nadat woensdag ook al procenten werden ingeleverd.

De Dow Jones index eindigde 2,1 procent in het rood op 25.052,83 punten, de breder samengestelde S&P 500 index leverde 2,1 procent in op 2.728,37 punten, terwijl techbeurs Nasdaq het verlies wist te beperken tot 1,3 procent op een slotkoers van 7.329,06 punten.

In twee dagen tijd leverde de Dow nu al zo'n 1.300 punten in, en voor de S&P was het de zesde verliesdag op rij, wat sinds november niet meer was voorgekomen. De Nasdaq noteert inmiddels circa 10 procent lager dan de recente piek.

Marktanalist David Madden van CMC Markets meent dat beleggers nerveus zijn over de relatieve hoge tienjaarsrente in Amerika. Momenteel noteert die op 3,14 procent. Maar ook het feit dat Rome en Brussel op ramkoers lijken te liggen en de moeizame wereldhandelsrelaties drukken het sentiment volgens Madden.

Toch is het glas volgens analisten van KBC halfvol. "De economische groei en de bedrijfsresultaten in het derde kwartaal zijn vrij sterk en de risico's mogen niet overdreven worden." Een correctie lijkt in de ogen van de analisten dan ook overdreven. KBC blijft licht boven de norm belegd in aandelen.

Beleggingsstrateeg Karolina Noculak van Aberdeen Standard Investments meent ook dat er geen reden voor paniek is.

"Onderzoek wijst immers uit dat de aandelenmarkt pas echt geraakt wordt door stijgende yields op obligaties als die in de buurt komen van de 3,5 tot 3,6 procent", aldus Noculak.

En ook Luca Paolini, hoofdstrateeg bij de Zwitserse vermogensbeheerder Pictet AM, denkt niet dat de huidige correctie een aanloop is naar een bear markt.

Veel zal volgens Aberdeen Standard Investments afhangen van de winstcijfers van bedrijven. Vrijdag trappen een aantal Amerikaanse banken het cijferseizoen officieus af.

"Die cijfers zullen duidelijk maken of deze aandelendip aanhoudt, of slechts een hobbeltje is", denkt Noculak.

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in september van dit jaar verder opgelopen, maar wel minder hard. De consumentenprijzen stegen in september met 0,1 procent, in augustus was dit 0,2 procent op maandbasis. De verwachting lag op een toename van 0,2 procent.

Op jaarbasis bedroeg de inflatie 2,3 procent.

De euro/dollar liep op naar 1,1595. "President Trump is nog altijd boos op de Federal Reserve omdat deze de rente verhoogt en zo de dollar opdrijft", aldus Madden van CMC Markets. Ondanks de uithalen van Trump aan het adres van de Fed, denkt Madden niet dat dit veel zal uithalen.

"Uiteindelijk is de Fed onafhankelijk [...] en als de Amerikaanse economie sterk blijft, zal de Fed vermoedelijk de rente blijven verhogen", aldus de analist van CMC Markets.

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten steeg vorige week onverwacht. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering steeg met 7.000 naar 214.000. De verwachting van economen lag op 205.000.

De Amerikaanse voorraden ruwe olie liepen met 6 miljoen vaten op. De olieprijs liep als gevolg met circa drie procent terug tot onder de 71 dollar.

Bedrijfsnieuws

Delta Air Lines boekte het afgelopen kwartaal een hogere winst en omzet. De omzet steeg in het derde kwartaal met 8 procent naar bijna 12 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel was beter dan analisten hadden verwacht. Het aandeel won 3,6 procent.

Het aandeel Walgreens Boots Alliance noteerde donderdag juist lager, nadat de Amerikaanse apothekersketen een hoger dan verwachte winst, maar een tegenvallende omzet bekend maakte over het afgelopen kwartaal. Het aandeel verloor twee procent.

Tesla verloor 1,8 procent. James Murdoch zou volgens de Financial Times de favoriete kandidaat zijn om Elon Musk te vervangen als voorzitter van Tesla. Maar Musk liet via Twitter dart dit niet klopt. "This is incorrect", tweette Musk kortaf.

Techbedrijven kregen woensdag forse klappen. De verkoopgolf viel samen met een waarschuwing door analisten van Barclays dat deze bedrijven wisselvallige resultaten over het derde kwartaal zullen presenteren. Alphabet daalde donderdag, na aanvankelijk nog in het groen te hebben gestaan, 0,2 procent, Amazon leverde 2,0 procent in, maar Twitter steeg 0,8 procent. Apple noteerde 0,9 procent in het rood.

Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo komen vrijdag met cijfers. De banken sloten twee tot drie procent lager.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 11, 2018 16:21 ET (20:21 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.

Beursnieuws
Advies en Analyse