Zwakke vooruitzichten bedrijfsobligaties

In euro’s genoteerde bedrijfsobligaties hebben een rustige week achter de rug. Het effectieve rendement op investment grade-papier, weerspiegeld door de iBoxx Corporates Index, bleef vrijwel onveranderd op 0,97%. Maar de vooruitzichten voor 2018 zijn zwak.

High yield-bedrijfsobligaties kenden ook een vlak verloop en gingen de week uit met een effectief rendement van circa 2,67%. Zowel bedrijfsobligaties met een goede kredietwaardigheid als junkleningen stevenen wederom af op een prima jaar, met een totaalrendement tot dusver van respectievelijk circa 2,7% en 5,9%. Nu de ‘yields’ en risico-opslagen op of nabij historisch lage niveaus zijn beland, zijn de vooruitzichten voor volgend jaar echter een stuk minder. De Europese economie draait inmiddels op volle toeren en een rentestijging zou het totaalrendement op bedrijfsobligaties onder druk zetten.

Hogere risicopremies

Analisten van Société Générale denken bovendien dat de risico-opslagen op Europese investment grade- bedrijfsobligaties zullen oplopen van 100 naar 125 basispunten eind volgend jaar. Volgens de zakenbank gaan bedrijfsobligatiebeleggers namelijk in de loop van het jaar anticiperen op een economische groeivertraging in de Verenigde Staten in 2019 en een hogere risicopremie eisen. De Europese risico-opslagen zijn sterk gecorreleerd aan die in de VS. Een verzwakking van de Amerikaanse economie zal immers ook Europa raken. Bovendien is de overlap groot, omdat Amerikaanse bedrijven veel euroleningen hebben uitgegeven en na de Fransen zelfs de grootse groep vormen in het euro investment grade-segment.

The post Zwakke vooruitzichten bedrijfsobligaties appeared first on Beleggers Belangen.

Beursnieuws
Advies en Analyse